Schildklier onderzoeken

Schildklier onderzoeken

Er zijn veel mensen met klachten die wijzen op problemen met de schildklier. Dit gaat vaak gepaard met spierklachten, kouwelijkheid, vermoeidheid, ontregelde stemming, droge of brosse haren, hoofdpijn of migraine…. Er zijn nogal wat klachten die samen kunnen hangen met ontregelde schildklierhormonen. Het is fijn als dit soort klachten aangepakt kunnen worden. Onderzoek van de hormonen van je schildklier kan dus heel zinvol zijn, om te weten of uw klachten daar vandaan komen.

Als de huisarts al denkt aan de schildklier, dan laat hij/ zij vaak maar 1 waarde onderzoeken. Dit is de TSH (thyreoïd stimulerend  hormoon). Thyreoïd betekent schildklier.  TSH is het hormoon dat de hersenen aanmaken.  Als er veel van dit hormoon wordt aangemaakt, dan betekent het dat de schildklier heel hard wordt aangevuurd om voldoende schildklierhormonen aan te gaan maken. Blijkbaar gaat het niet vanzelf.

Andere onderzoeken hormonen schildklier

Bij veel mensen is de TSH wel in orde, maar zijn er toch veel klachten die wijzen op een probleem met de schildklier, zie symptomen te lage activiteit schildklierhormonen. Huisartsen horen zich te houden aan protocollen. Als ze daar te vaak en/ of te veel van afwijken, dan kunnen ze een berisping krijgen van de verzekeraars. Patiënten die meer informatie willen, moeten elders een oplossing vinden. Er zijn testen naar meer schildklierhormonen, zoals vrije T4 (inactieve schildklierhormoon). Vrije T3 is het actieve schildklierhormoon en dat kunnen we ook onderzoeken natuurlijk.  Naast de gewone T3 is er ook een remmende vorm van het actieve schildklierhormoon (reverse T3). Antistoffen kunnen de activiteit van de schildklier remmen. Er is dan sprake van een auto-immuunziekte.  Al deze onderzoeken zijn aan te vragen via praktijk de Merel. Prijzen zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Onderzoek naar jodium

Onderzoek naar jodium is ook mogelijk. Praktijk de Merel gebruikt urineonderzoek over 24 uur, om deze waarde zo optimaal mogelijk vast te stellen. Voor meer informatie over jodium kunt u hier verder lezen. Of vul het contactformulier in als u deze test wilt aanvragen.

Onderzoek naar cortisol

Als iemand veel cortisol in het bloed heeft, dan wordt er meer T4 omgezet in reverse T3 (het remmende schildklierhormoon). Als iemand weinig cortisol in het bloed heeft, dan kan T3 slechter worden opgenomen in de cellen. T3 kan zijn werk alleen in de cel doen. Er is dus een sterke relatie tussen cortisol uit de bijnier en het functioneren van de schildklierhormonen. Ook dit kan getest worden bij hetzelfde laboratorium (Pro Health in Weert). Het is goedkoper om meerdere onderzoeken tegelijk aan te vragen, omdat er dan maar 1 keer administratiekosten wordt berekend. Dit kan ruim 30 Euro schelen. Meer lezen over het cortisol onderzoek