Ademhaling door de neus, dat is belangrijk

Ademhaling door de neus, dat is belangrijk

Mensen met astma, bijholteontstekingen, hooikoorts en dergelijke hebben heel vaak moeite met het ademhalen door hun neus; hij zit vaak half of helemaal verstopt. Terwijl de meeste mensen wel weten dat neusademhaling gezonder is dan ademhalen met open mond, lukt het vaak toch niet, als je last hebt van dit soort klachten.
Volgens Buteyko zijn zwelling van de neusslijmvliezen en het ontstaan van neuspoliepen een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen te intensieve ademhaling. Als je allerlei neussprays gebruikt om de slijmvliezen te laten slinken of je neuspoliepen chirurgisch laat verwijderen, haal je deze beschermende reactie weg. Dit kan op lange termijn een verergering van (andere) klachten geven.
Bij veel mensen ontstaan neusproblemen, zoals sinusitis, hooikoorts of gewoon een verstopte neus, voordat men astma krijgt, terwijl bij andere mensen astma kan ontstaan na verwijdering van neuspoliepen.

Stap voor stap gebeurt het volgende:

 1. Je ademt teveel in en uit en hierdoor zakt het koolzuurniveau in je bloed
 2. Je lichaam reageert door je neus te verstoppen, om meer verlies van koolzuur te voorkomen.
 3. Je maakt je neus vrij door een spray. Het slijmvlies slinkt. Wanneer de medicatie is uitgewerkt ontstaat een terugkaats (rebound) effect: het slijmvlies zwelt nog meer op dan voorheen. Je sprayt nog meer en zo raak je in een vicieuze cirkel.
 4. Je lichaam reageert door neuspoliepen te vormen
 5. Je laat de poliepen chirurgisch verwijderen
 6. Je lichaam laat nieuwe poliepen groeien
 7. Dit herhaalt zich misschien nog een aantal keer en het niveau van koolzuur blijft dalen
 8. Het lichaam creëert een nieuw verdedigingsmechanisme: astma

Sommige mensen hebben zo veel krampen in de luchtwegen, dat het lichaam een verstopte neus als extra bescherming niet nodig vindt.
Buteyko stelt dat het toepassen van zijn methode bijholteontstekingen en neuspoliepen vanzelf doet verdwijnen, binnen een aantal weken.
Zowel Buteyko als homeopaten noemen bijholteontstekingen en hooikoorts: astma in de neus.

Adviezen bij een verstopte neus

Allereerst, probeer zoveel mogelijk altijd door je neus te ademen, ook bij inspanning zoals wandelen en fietsen. De ademhaling met open mond is altijd teveel en dus bovenmatig, daarom is een essentieel onderdeel van de Buteyko-methode dat de patiënt altijd door de neus ademt. De ademhaling door de mond is per definitie hyperventilatie.
Als het niet lukt om bijvoorbeeld te wandelen of fietsen met je mond dicht, is het heel belangrijk om het rustiger aan te doen bij dit soort inspanning. Ga ook de Buteyko methode leren, zodat je neusslijmvliezen rustiger worden.

Oefening neusademhaling

Zit je neus verstopt, dan kun je hem vrijmaken met de volgende Buteyko oefening:
Ga als volgt te werk:

 • adem licht in door je neus (als dat lukt) en adem licht weer uit
 • houd nu je neus dicht met je vingers en adem niet meer in of uit, houd je mond gesloten
 • beweeg, terwijl je je neus en je mond dichthoudt), je kunt bijvoorbeeld rond lopen, de trap oplopen of een aantal kniebuigingen maken tot je je adem niet meer in kunt houden.
 • adem licht weer in door je neus en houd je mond daarbij gesloten.
 • adem zo rustig als je kan verder door je neus

Deze oefening kan, indien nodig, een aantal keer herhaald worden met pauzes ertussen. Als je weer door je mond gaat ademen, dan zul je merken dat je neus weer dicht gaat zitten. Maar hoe meer je door je neus blijft ademen, des te makkelijker zal hij vrij blijven. Gebruik deze oefening steeds opnieuw, wanneer je merkt dat je neus dicht gaat zitten.

Hoe werkt het?

Doordat je je adem een tijdje in houdt, stijgt het kooldioxideniveau in je lichaam. De hoeveelheid kooldioxide in je bloed neemt snel toe, kooldioxide opent de luchtwegen in je neus, en daardoor wordt het makkelijker om door je neus te ademen.
Over het algemeen is je neus een heel goede indicator voor hoe het met je ademhaling gaat. Als je neus dicht gaat zitten dan adem je te diep. Probeer, als je dit merkt, meteen je ademhaling te verminderen.
(Zie bij links voor informatie op andere websites hierover.)

Verwante onderwerpen in deze website:

De theorie en achtergrond van de Buteyko methode
Informatie over allergie, waarop enkele voorbeelden van oorzaken van astma worden beschreven.