Mineralenanalyse

Mineralenanalyse

Mineralen kennen we vooral van onze botten

Waarschijnlijk kennen we mineralen vooral van onze botten, die erg veel calcium bevatten. Toch zijn er een heleboel andere stoffen nodig, ook andere mineralen, om onze botten en tanden sterk te houden. In de reguliere gezondheidszorg voert men geen mineralenanalyse uit om de onderlinge verhoudingen tussen mineralen te bepalen. Men kijkt wel incidenteel naar losse mineralen, zoals naar ijzer als er klachten zijn van bloedarmoede. Of naar calcium wat de botten sterk moet houden. Men kijkt dan naar de hoeveelheid van deze mineralen zoals die in het bloed voorkomen.

Het lichaam vindt die mineralen in het bloed echter zo belangrijk, dat het alles uit de kast haalt om te zorgen dat dit in orde is. Als de mineralen in het bloed teveel gaan afwijken dan wordt de zuurgraad van het bloed ontregeld. En dat kan levensgevaarlijk worden. Het lichaam haalt bijvoorbeeld calcium uit de botten en tanden als het bloed te zuur wordt. Ook andere mineralen kunnen weggehaald worden van de plaats waar ze horen, om de zuurgraad van het bloed in orde te houden.

Mineralen hebben veel functies

Dat calcium nodig is voor de botten, dat weten we allemaal wel. Maar het is ook belangrijk voor een goede werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen. Magnesium en zink hebben elk wel 300 functies (als we ze allemaal redelijk goed kennen….). Een tekort aan een mineraal kan dus heel veel gevolgen hebben en wie kent al die functies? Er zijn gespecialiseerde therapeuten die zich vooral hierin verdiept hebben; de orthomoleculaire artsen en therapeuten. En ik weet zeker dat ook zij nog een groot deel niet als parate kennis hebben. Niemand is een lopende encyclopedie. Ik heb me in meer richtingen verdiept, omdat ik meer geboeid wordt door een brede benadering van klachten. Ik houd me al wel vanaf 1988 ook bezig met orthomoleculaire therapie, waarbij met name vitamines en mineralen geadviseerd worden voor gezondheidsklachten.

Praktijk de Merel kiest voor mineralenanalyse via het haar.

Mineralen in het haar zeggen iets over de hoeveelheid mineralen in de cel. 95 procent van de mineralen doen hun eigenlijke werk in de cel, of in de ruimte vlak rond de cel. Daarnaast geeft een mineralenanalyse via het haar een beeld over een veel langere periode, dan een meting van mineralen in het bloed. In het haar is dit een periode van circa 3 maanden. Dit geeft inzicht in allerlei processen van de stofwisseling. De mineralen in het bloed kunnen veel sneller wijzigen en zijn dus meer een momentopname.

Door haren te gebruiken om naar de hoeveelheden mineralen te kijken, kunnen we als het ware een beetje in de cellen kijken. We kunnen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, maar komen ze ook op de goede plek terecht?

De verhoudingen tussen mineralen in het haar geven veel informatie

De analyse van mineralen is ruim 40 jaar geleden ontwikkelt in de Verenigde Staten. Er is systematisch bijgehouden welke klachten voorkwamen bij mensen met bepaalde klachten. Uit deze studie werd duidelijk dat er bepaalde patronen waarneembaar waren bij bepaalde klachten. De onderlinge verhoudingen tussen de mineralen in het haar, bleek zeer informatief te zijn. In die analyses is onder andere gekeken naar het functioneren van de bijnier, de schildklier, het immuunsysteem en de stofwisseling van koolhydraten. Dit zijn onderwerpen waarover u veel kunt lezen in deze website. Deze mineralenanalyse sluit daarom goed aan bij andere methodes die ik in de praktijk gebruik.