Herpes of koortslip

Herpes of koortslip

Ongeveer zeven van de tien mensen hebben het herpesvirus in hun lichaam. Het virus is meestal sluimerend aanwezig in het zenuwstelsel. Als je last hebt van verminderde weerstand, bijvoorbeeld rond de menstruatie, bij stress, verkoudheid of bij veel zonnestraling, kan je er opeens last van krijgen. Het slapende virus wordt dan weer wakker!
Er zijn verschillende herpesvirussen, het meest bekende is herpes simplex wat onder andere de koortslip veroorzaakt. Het geeft meestal een branderig gevoel, er kunnen blaasjes ontstaan die soms opengaan en gaan bloeden.
Herpesvirussen worden in de reguliere gezondheidszorg gezien als ‘niet te genezen probleem’. Vaak dragen mensen dit virus al vanaf hun geboorte bij zich, omdat hun moeder ook al besmet was. Het immuunsysteem herkent dit virus dan niet als lichaamsvreemd en gaat er dus geen actie tegen ondernemen. Daarnaast is het voor het immuunsysteem ook een lastige infectie, omdat het virus zich zo goed kan verstoppen en zo lang in een ‘slaapstand’ aanwezig kan zijn.

Hoofdpijn en RSI

Bij anderen kan het herpesvirus zich echter uiten door aandoeningen aan de zenuwbaan, waarin het eerst slapend aanwezig was. Het kan dan betrokken zijn bij hoofdpijn, RSI-klachten e.d. Deze vorm wordt zelden herkend in de reguliere gezondheidszorg.

Herpes en voeding

Herpesvirussen gebruiken een voedingsstof, het aminozuur arginine, om zich te vermenigvuldigen. Als je merkt dat je waarschijnlijk weer last gaat krijgen van een koortslip, dan is het verstandig om voedsel te eten dat weinig arginine bevat. Voeding die rijk is aan arginine kun je dus beter zoveel mogelijk vermijden in die periode: noten en zaden, pinda’s, gelatine, chocolade, carob (een cacaovervanger), uien en champignons.

Het voedingssupplement lysine

Een andere voedingsstof, het aminozuur lysine, lijkt veel op arginine en wordt ook door het herpesvirus als ‘voedsel’ gebruikt. Alleen deze stof kunnen ze niet gebruiken als voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen. Gebruik van lysine remt hierdoor het ontstaan en voortbestaan af van een herpesinfectie. Het is dus raadzaam om een tijdje lysinerijke voeding te eten; het zit vooral in vlees, melk, kaas, vis en avocado. Je kunt lysine ook als voedingssupplement in de vorm van pillen kopen en innemen.
Als een herpesvirus al vanaf de babytijd in het lichaam aanwezig is, dan is soms ook de kwaliteit van de lysinestofwisseling erfelijk zwak. Dan is het goed om de lysinestofwisseling te versterken of te ondersteunen.

Ontstaan van ontstekingen

Probeer factoren te vermijden die ontstekingen bevorderen. (Een koortslip is een ontsteking.) Gebruik van suiker, koffie en alcohol verlaagt de weerstand. Straling, bijvoorbeeld van de zon, verergert vaak de heftigheid van de herpesinfectie. Bepaalde vitamines, mineralen en vetzuren verminderen juist de neiging tot ontsteking. Ook de zuur/basebalans van het bloed heeft invloed op de neiging tot ontstekingen.

Naast voedingsadviezen en orthomoleculaire middelen, kan ook homeopathie de weerstand verbeteren tegen herpesinfecties of een middel op basis van de energetische frequentie van herpes. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar voor de diverse vormen van herpes. Bij het artikel over hoofdpijn staat informatie over de aanpak met nosoden, een specifieke vorm van homeopathie, die ook bruikbaar is bij herpes.

Belangrijk: het is gevaarlijk om iemand een kus te geven in de buurt van de ogen als je last hebt van een koortslip! Het virus kan het oog infecteren en onherstelbare schade aan het hoornvlies veroorzaken.