Aandoeningen A – Z

Aandoeningen A – Z

Op deze pagina vindt u informatie over een aantal ziektebeelden en klachten. Als u informatie zoekt over een bepaald onderwerp, dan kunt u klikken op de eerste letter van de klacht waarover u informatie zoekt:
A B D G H K L M O P S V

Kies hier een onderwerp:

  • Botontkalking, zie Botontkalking in relatie tot het gebruik van zuivel
    Bij glutenovergevoeligheid worden diverse mineralen slecht opgenomen en botontkalking is een gevolg van deze aandoening, als men zich niet aan een glutenvrij voedingspatroon houdt, zie glutenovergevoeligheid. Als men wel gluten verdraagt, dan kan het eten brood nog steeds een negatieve impact hebben op de botten, omdat het fytinezuur van tarwe en andere granen de opname van calcium, magnesium en andere mineralen remt. Dit geldt alleen voor brood wat gist bevat als rijsmiddel. Bij zuurdesembrood is het fytinezuur grotendeels afgebroken en daarbij speelt dit probleem niet of nauwelijks.
    Het oerdieet of paleodieet propageert om veel groentes te eten ter voorkoming van onder andere botontkalking. Dit soort voedingspatronen worden geadviseerd voor allerlei klachten die worden gezien als ‘ouderdomsklachten’, waaronder botontkalking.
    Het mineraal calcium maakt natuurlijk het overgrote deel uit van de botten.  Er kan echter een heleboel mis zijn met calcium en de botten. Lees meer hierover bij het onderzoek naar mineralen
  • Darmproblemen Darmproblemen hebben vaak te maken met een ontregeling van de darmflora. Maar waardoor is de darmflora ontregeld geraakt? En hoe krijg je hem weer in balans? Lees hier meer over allerlei klachten van candida tot ziekte van Crohn.
  • Depressie Depressieve klachten kunnen zowel lichamelijke als emotionele oorzaken hebben en vaak is het een combinatie van oorzaken. Lees hier over de visie vanuit de Oosterse gezondheidszorg: de relatie tussen de leverenergie en depressie.
    Gluten uit tarwe kunnen (een deel van) de oorzaak kan zijn van een verhoogd risico op het krijgen van depressies, zie glutenovergevoeligheid.
    Daarnaast kan ontregeling van de bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglycemie genoemd, ook (een deel van) de oorzaak zijn. Zie emotionele coaching
    Depressie kan ook een van de symptomen zijn van een niet optimaal functionerende schildklier, zie informatie over de schildklier. Bij een te weinig actieve schildklier is vermoeidheid een veel voorkomend probleem. De beste manier om te beoordelen of de schildklierhormonen hun werk goed doen, is het meten van de lichaamstemperatuur.
    Ook kan depressie gerelateerd zijn aan de hormonale cyclus en een symptoom zijn van het premenstrueel syndroom (PMS). Lees hier meer over PMS
    Op de bladzijde over bloesemremedies kunt u lezen dat psycholoog Niek Zimmermann onder andere een middel heeft ontwikkeld wat ondersteunend kan zijn bij depressie, maar bloesemremedies zelf en technieken als deprogrammeren en EFT (Emotional Freedom Techniques) kunnen ook een positieve bijdrage leveren, als dit passend is bij uw klachten. Zie Informatie over bloesemremedies
  • Diabetes Diabetes is een aandoening die de laatste jaren in hoog tempo steeds meer slachtoffers maakt. De reguliere gezondheidszorg werkt hierbij vooral met medicatie. De complementaire gezondheidszorg zoekt het vooral in aanpassing van de de voeding met daarbij het gebruik van ondersteunende middelen om laaggradige ontstekingsprocessen te kalmeren.
    Het is mogelijk om zelf je bloedsuiker te meten zodat je een helder beeld krijgt van het effect van bepaalde voeding op je bloedsuikerwaarden. U vindt hier onder andere getallen over ‘normale bloedsuikerwaarden’. Op basis van deze metingen kun je zo optimaal mogelijk de reacties van je eigen lichaam leren kennen op voeding.
    Zie ook Voedingsadviezen bij diabetes of ter voorkoming ervan.
  • Gedragsproblemen, zoals ADHD Voeding kan impact hebben op het gedrag, omdat de darm ook wel ’the second brain’ wordt genoemd. Er worden allerlei stoffen aangemaakt in de darm, die ook in de hersenen worden aangemaakt. Het is daarom zeer belangrijk dat de darmen goed functioneren bij kinderen met gedragsproblemen. Hier vindt u meer informatie over de relatie tussen het gebruik van suiker en gedragsproblemen.
    Maar ook andere voedingsstoffen die de bloedsuiker sterk laten schommelen kunnen dit soort problemen veroorzaken. De mate waarin voeding de bloedsuikerspiegel beïnvloedt vindt u in de lijst met glycemische waarden. Hoe hoger het getal in de derde kolom, hoe groter de impact op de bloedsuikerspiegel.
    Door allergieën kan er een verstoorde darmflora ontstaan. Er wordt in Nederland al jaren onderzoek gedaan door Lidy Pelsser naar de relatie tussen overgevoeligheid voor voeding en ADHD. Hier leest u meer over de relatie tussen gedrag en allergieën.
    Door allergieën, niet optimale voeding, een overmaat aan stress of andere oorzaken kan er een tekorten aan één of meer voedingsstoffen ontstaan. Er kan ook een zwakte zijn in de opname van voedingsstoffen. Dit kan onder andere via orthomoleculaire middelen worden aangepakt. Hier vindt u (heel globale) informatie over oorzaken en aanpak van tekorten aan voedingsstoffen.
    Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel andere oorzaken mogelijk voor gedragsproblemen, zoals vaccinaties die niet goed ‘gevallen’ zijn. Een vaccinatie kan leiden tot overprikkeling van bijvoorbeeld de hersenvliezen. Zowel de stof waarmee men de ziekte wil bestrijden als een toevoeging in de vaccinatievloeistof kan de kern zijn van dat probleem. Hier staat de aanpak beschreven van mogelijke verstoringen door vaccinaties.
    Tenslotte kunnen bloesemremedies en de daarbij omschreven middelen en technieken ook een stap in de goede richting helpen zetten. Bij volwassenen kan het zinvol zijn om met een psycholoog te gaan praten, maar bij kinderen is speltherapie vaak een meer passende aanpak. Bloesemremedies kunnen een goede aanvulling zijn op andere therapieën. Bij sommige kinderen zie je dat ze bloesemtherapie en dergelijke veel prettiger vinden dan een aanpak waarbij er ‘gepraat moet worden’, vooral bij kinderen die al teveel therapeuten gezien hebben….
  • Herpes of een koortslip is een aandoening die wordt veroorzaakt door een virus, wat zeer lang in het lichaam aanwezig kan zijn. Periodiek kunnen klachten opspelen, maar ze kunnen ook jaren wegblijven, waarbij het virus nog wel steeds aanwezig is in het lichaam op een sluimerend niveau. Lees hier meer over herpes.
  • Hoofdpijn Hoofdpijn is een klacht die vele oorzaken kan hebben, waardoor het moeilijk is dit probleem adequaat aan te pakken. Eén van de bekendste oorzaken voor hoofdpijn is stress, zie verhoogde gevoeligheid voor stress en pijn.
    Een andere oorzaak die minder vaak gevonden wordt is overgevoeligheid voor gluten, maar ook andere allergieën kunnen hoofdpijn als symptoom hebben. Ook kan een infectierestant een zenuw irriteren, wat kan leiden tot hoofdpijnklachten. Deze hoeven niet constant aanwezig te zijn, maar de pijn steekt vaak de kop op als er sprake is van overbelasting, op welke manier dan ook. Lees meer over deze oorzaken van hoofdpijn op deze pagina.
    Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door door een trage spijsvertering, waardoor ongezonde stoffen uit de ontlasting foutief weer opgenomen worden in het lichaam, zie darmflora en verstopping.
    Ook bij problemen rond de schildklierhormonen kan hoofdpijn of migraine een symptoom zijn, omdat vermoeidheid een belangrijk symptoom is bij zowel schildklierproblemen als bij hoofdpijn en stress. Zie symptomen schildklier.
    De beste manier om te beoordelen of de schildklierhormonen hun werk goed doen, is het meten van de lichaamstemperatuur.
    Als hoofdpijn vooral voorkomt vlak voor of rond de start van de menstruatie, dan is er vaak een zwakte van de lever om de sterke wisseling van de hormonen in die fase van de cyclus correct te ondersteunen, lees symptomen van PMS .
    Tenslotte kan hoofdpijn een relatie hebben met een infectie van het herpesvirus, dat zich heeft genesteld in een zenuwbaan. Bij verminderde weerstand raakt de zenuw overprikkeld door het geactiveerde herpesvirus. Zie herpes.
  • Hooikoorts Hooikoorts is een klacht die steeds meer en gedurende een steeds langere periode in het jaar voor lijkt te komen. De prikkeling is vooral voelbaar in de neus en bij een stevig deel van de hooikoortspatiënten ook in de ogen. Maar omdat de slijmvliezen in het hele lichaam kunnen worden beschouwd als één orgaan, kan het zeer zinvol zijn om als eerste te gaan kijken naar de kwaliteit van de weerstand van de darmslijmvliezen. Daar wordt de ‘weerstand van alle slijmvliezen’ voor circa 80% bepaald. Lees hier meer over darmflora, immuunsysteem en allergieën. Daarnaast kan het ondersteunend zijn om de ademhaling aan te passen met behulp van de Buteykomethode. Professor Buteyko noemde hooikoorts ook wel ‘astma van de neus’. Door zwelling van de neusslijmvliezen streeft het lichaam een beperking van overmatig verlies van koolzuur via de ademhaling na, volgens zijn theorie. Lees hierover meer over zijn visie op hooikoorts
  • Hyperventilatie Hyperventilatie is een klacht die vaak te maken heeft met stress. Bij een te hoog gehalte aan het stresshormoon adrenaline wordt de luchtpijp wijder en dat kan overmatig koolzuurverlies geven. Koolzuur heeft een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Een tekort aan koolzuur jaagt het zenuwstelsel ‘op tilt’. Hyperventilatie kan op verschillende manieren worden aangepakt en vaak is een combinatie van verschillende methodes het meest effectief. Aan de ene kant is er de stress, die je meer opjaagt dan je lief is. Lees hierover meer bij het onderwerp ‘lichamelijke gevolgen van stress’ oftewel ‘het zit tussen je oren’. Ook kun je de aanpak van hyperventilatie ondersteunen via ademhalingsoefeningen. Maar soms zijn mensen met hyperventilatieklachten al zo sterk gefocussed op hun angst dat hun ademhaling niet goed gaat, dat het beter is om eerst de emotionele kant aan te pakken. Ieder moet zijn of haar eigen ‘gebruiksaanwijzing’ leren vinden en volgen. Lees hier meer over de ademhaling volgens de Buteykomethode bij hyperventilatie.
    Het ‘vinden van je eigen gebruiksaanwijzing’ kan ondersteund worden door alle methoden die staan beschreven bij emotionele coaching .
  • Hypoglycemie Hypoglycemie is de naam voor symptomen die ontstaan als de bloedsuikerspiegel laag is. Die bloedsuikerspiegel wordt vrijwel altijd pas lager dan prettig is, als de bloedsuikerspiegel te veel schommelt, van hoog naar laag. Dit is een klacht die bij veel mensen voorkomt, vooral na langdurige perioden van stress. Dit kan zowel lichamelijke als emotionele stress zijn. Als deze onbalans eenmaal is ontstaan, dan is het moeilijk om weer uit dit patroon te komen. Vaak is er een duurzame verandering nodig van onder andere het voedingspatroon, maar mogelijk ook van het leefpatroon. ‘Rust’ is een onderwerp wat je ook frequent in je agenda moet noteren, anders stroomt je agenda vol met allerlei andere onderwerpen… Lees hier meer over hypoglycemie.
  • Kanker Kanker is een veel voorkomend probleem, waarin praktijk de Merel niet is gespecialiseerd. Preventief is er echter wel het nodige te doen, waarover informatie staat op deze website. Op de pagina kanker en koolhydraten staat informatie over de verschillen tussen kankercellen en gewone cellen. Koolhydraten spelen daarin een belangrijke rol.
  • Longontsteking Longontsteking kan levensgevaarlijk zijn en wordt daarom vrijwel altijd bestreden met antibiotica. Antibiotica heeft echter ook een sterk negatieve werking op de darmflora die een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Daarnaast worden niet altijd alle ziekteverwekkers om zeep geholpen bij een antibioticakuur. Hier lees je meer over een mogelijke nabehandeling als er restklachten zijn overgebleven na een longontsteking, of als er snel na een longontsteking weer een nieuwe longontsteking ontstaat: longontsteking
  • Maagzuur en/ of maagslijmvliesontsteking Veel mensen hebben last van oprispingen van maagzuur. Soms proef je het niet, maar blijken pijn in de keel of in de slokdarm afkomstig te zijn van terugstromend maagzuur. Lees hier meer over maagzuur.
    Een maagslijmvliesontsteking kan veroorzaakt worden door een (nog niet ontdekte) overgevoeligheid voor gluten, zie glutenovergevoeligheid.
  • Oorontsteking Oorontstekingen komen vooral veel voor bij kinderen. Zij hebben een smalle gehoorgang en als het slijmvlies daarvan enigszins gezwollen is ontstaat er relatief makkelijk een oorontsteking. Van zuivel is bekend dat het een irriterend effect kan hebben op slijmvliezen, waaronder de slijmvliezen van de gehoorgang. Lees hier meer over oorontsteking
  • Overgewicht Dit is – zowel letterlijk als figuurlijk – een groeiend probleem in de Westerse wereld. In de complementaire gezondheidszorg wordt de overtuiging steeds sterker dat het onder andere te maken heeft met een voedingspatroon waarin teveel koolhydraten worden geconsumeerd die bestaan uit glucose(verbindingen). Lees hierover meer op de bladzijde over overgewicht.
    Het is inmiddels ook duidelijk dat de stofwisseling ook beïnvloed wordt door de darmflora; mensen met overgewicht hebben een bepaald type darmflora waarin de bacteroïdes domineren (enterotype 1). Het is sinds kort mogelijk het enterotype van uw darmflora te laten onderzoeken bij het MGlab. Lees meer over het onderzoek van de darmflora.
    Bij dit onderzoek naar de darmflora wordt ook gekeken naar overgevoeligheid voor gluten. Huisartsen herkennen vaak wel de magere patiënt met diarree als iemand die overgevoelig kan zijn voor gluten, maar glutenovergevoeligheid komt ook voor bij mensen met (extreem) overgewicht en daarbij kun je ook last hebben van verstopping, maar dat hoeft niet per definitie samen voor te komen. Lees hier meer over glutenovergevoeligheid.
    Daarnaast spelen de schildklierhormonen een zeer belangrijke rol in de intensiteit van de stofwisseling. Mensen die slank of mager zijn hebben vaak een snelle stofwisseling en mensen met een trage stofwisseling krijgen eerder overgewicht. Lees hierover meer bij het onderwerp schildklierproblemen.
    Tenslotte zijn er veel emotie-eters; zij proberen onprettige emoties ‘weg te eten’ met voeding die kortstondig de serotoninespiegel verhoogt. Dit zijn vooral zoete, koolhydraatrijke producten. Zij hebben onder andere ook emotionele ondersteuning nodig, om een ander patroon te gaan vinden om hun onvrede goed onder ogen te zien en te kijken of er ook andere ‘oplossingen’ zijn dan om te gaan snoepen. Lees hier mee over de mogelijkheden van emotionele coaching bij praktijk de Merel.
    Vaak hebben mensen van meerdere genoemde oorzaken last en is de puzzel om dit probleem hanteerbaar te krijgen, niet op te lossen als er maar aan één aspect gewerkt wordt.
  • Pfeiffer Dit is een infectie die heel veel mensen doormaken, maar de meeste mensen denken op dat moment dat ze een griepje of een keelinfectie hebben. Ruim 90% van de volwassenen heeft antistoffen tegen Pfeiffer in het bloed (gehad). Er is een groep mensen die heel veel klachten heeft tijdens en/of na de ziekte van Pfeiffer, sommigen zelfs jarenlang. In het bloed zijn de acute antistoffen dan al lang niet meer aanwezig, waardoor een huisarts denkt dat dit niet meer de oorzaak kan zijn. Degenen die ernstige klachten krijgen bij de ziekte van Pfeiffer hebben vaak ook andere onbalansen in hun gezondheid, waardoor dit virus zo’n hoop ellende kan veroorzaken. In de darmflora wordt 70% van het immuunsysteem bepaald en het kan zijn dat je voeding gebruikt, die de darmflora en dus het immuunsysteem chronisch belast. In 9 van de 10 gevallen betreft dit een overgevoeligheid voor zuivel en/ of voor tarwe. Ook kan er een hormonale onbalans zijn, omdat de ziekte meestal optreedt in een levensfase dat er op hormonaal gebied veel verandert. Als deze veranderingen veel energie kosten, blijft er minder energie over voor het immuunsysteem. Als het al lang geleden is dat je de ziekte hebt gehad, maar als je sindsdien nog wel het gevoel hebt gehouden dat je nooit meer de oude bent geworden, kun je hier iets lezen over de aanpak van chronische klachten na de ziekte van Pfeiffer. Maar ook in de acute fase van de ziekte kan er ondersteuning geboden worden bijvoorbeeld met behulp van middelen die de lymfereiniging ondersteunen. De lymfklieren zijn vaak overbelast bij de ziekte van Pfeiffer, wat soms goed te zien of te voelen is aan de lymfeknopen bij de hals.
  • PMS, klachten rond de menstruatie De vrouwelijke menstruatiecyclus levert bij de één vele problemen op terwijl het bij de ander (vrijwel altijd) probleemloos verloopt. Als er problemen zijn, dan is er vaak ook onbalans op andere onderdelen van het hormoonstelsel, want hormonen hebben onderling een sterke wisselwerking en kunnen elkaar zowel in balans houden als elkaars balans verstoren. Lees hier meer over PMS, premenstruele klachten. Voeding en spijsvertering worden ook geregeld onder invloed van hormonen. Lees hier meer over de relatie tussen voeding en PMS
  • Schildklierproblemen De schildklier kun je vergelijken met de thermostaat van het lichaam. Een thermostaat van de kachel die op een hoge temperatuur staat zorgt ervoor dat de kachel van het huis veel warmte produceert. Een schildklier die te hard werkt geeft aanvallen van warmte, maar ook een te snel kloppend hart en soms een te snel werkende spijsvertering, nervositeit of andere klachten. Schildklierhormonen die hun werk niet goed kunnen doen geven een lage lichaamstemperatuur, een trage stofwisseling wat zich kan uiten in verstopping, een lage hartslag, maar ook in depressie of spierpijnen. Lees hier meer over de algemene informatie over de schildklier.
    Bij deze link vindt u informatie over de symptomen van een te traag werkende schildklier.
    De huisarts doet bij een verdenking van een probleem met de schildklier vooral bloedonderzoek naar de TSH-waarde; dat is ook het tamelijk dwingende advies van de beroepsgroep van huisartsen. Er zijn echter nog veel meer onderzoeken mogelijk en omdat er veel afwijkingen van het functioneren van schildklierhormonen niet worden gevonden bij een onderzoek naar de TSH, is het goed om te kijken welke onderzoeken er nog meer kunnen worden gedaan. Hier kun je meer lezen over de interpretatie van de uitslagen van bloedonderzoeken naar schildklierhormonen.
    Er is een alternatief voor het beoordelen van de werkzaamheid van de schildklierhormonen en dat is het meten van de lichaamstemperatuur. Dat klinkt misschien wat simpeler dan het is. Lees hier meer over deze temperatuurmethode.
  • Slapeloosheid Slapeloosheid is een symptoom van ontregeling tussen het deel van het zenuwstelsel wat overdag het meest actief hoort te zijn (het sympathische zenuwstelsel) en het deel van het zenuwstelsel wat ’s nachts het meest actief hoort te zijn (het parasympathische zenuwstelsel). Als mensen langdurige slaapklachten hebben is het risico groot dat je in een vicieuze cirkel belandt. Doordat je slecht slaapt, worden emotionele ervaringen niet meer goed verwerkt en ontstaat er een zwakte in de systemen van het lichaam die moeten zorgen voor ‘herstel’ en het opnieuw kunnen ‘opladen’ om de uitdagingen van de volgende dag weer goed te kunnen hanteren. Bij elke klacht is het belangrijk om zo breed mogelijk te kijken naar de oorzaken en elke oorzaak, waar je iets aan kunt doen, ook daadwerkelijk aan te pakken. Zoek het dus niet alleen in ‘een middeltje’ wat je helpt om te slapen. Hoewel voor velen goede middelen een zeer belangrijke ondersteuning kunnen betekenen. Als je in je leven voldoende rustmomenten heb kunnen inbouwen, dan kan het zinvol zijn om met behulp van de ademhalingsmethode van Buteyko meer rust in je zenuwstelsel te proberen te brengen, zie de Buteykomethode in relatie tot slapeloosheid. Het kan zijn dat je er per nacht een paar keer uit moet om naar het toilet te gaan. Dat kan veroorzaakt worden door allergieën, die maken dat in de darmen vocht wordt vastgehouden, wat ’s nachts los kan komen. Hierover kunt u onder andere iets lezen op de pagina darmflora, immuunsysteem en allergie. Ook een ontregelde bloedsuikerspiegel kan leiden tot slapeloosheid. Als je om 5 uur ’s ochtends met honger wakker wordt, dan is er iets niet goed met de bloedsuikerspiegel, zie o.a. de pagina over hypoglycemie. Diabetes kan ook leiden tot nachtelijk toiletbezoek.
    Tot slot zijn er energetische technieken die heel adequaat zijn om acute stress te verminderen, lees hierover onder andere iets op de bladzijde emotionele coaching. Die methoden kunnen zonodig gebruikt worden in combinatie met middelen als bloesemremedies en dergelijke, zie hier.
  • Stress Er zijn meerdere vormen van stress. De bekendste associatie met dit woord is als je het ‘druk, druk, druk’ hebt. Stress wordt ook frequent gebruikt in een context waarbij er sprake is van spanningen in relaties, zowel privé als op het werk. Maar voor het lichaam is er geen verschil waar je last van hebt. Het lichaam ziet alles wat het vervelend vindt als stressvol. Dit kan lichamelijke pijn zijn, het kan voeding zijn die je niet goed verdraagt, maar ook emotionele ervaringen die je niet verdraagt. Of als je zoveel verplichtingen hebt of behoeftes wilt vervullen dat je jezelf geen tijd gunt om rust te nemen of om goede maaltijden voor jezelf klaar te maken. Als een arts zegt dat de oorzaak van uw klachten ‘stress’ is, dan suggereert hij of zij soms dat de klachten gebaseerd zijn op inbeelding. Er wordt dan een irreëel onderscheid gemaakt tussen de oorzaken van klachten waar afwijkende uitslagen te vinden zijn in bloedonderzoeken of andere onderzoeken en klachten waarbij deze afwijkende uitslagen niet (of nog niet) gevonden zijn. Lees meer hierover op de pagina Het zit tussen je oren!. Op deze pagina staan ook links naar mogelijkheden die bij ‘emotionele coaching’ thuis horen.
    Elke vorm van stress leidt tot intensievere ademhaling, onafhankelijk van de oorzaak. Hoe meer facetten van een probleem gezien worden en ondersteund worden, hoe beter en sneller het herstel bevorderd wordt. Zie voor stress in relatie tot ademhaling: stress en de Buteykomethode.
  • Vermoeidheid Vermoeidheid is één van de meest complexe klachten in de gezondheidszorg. Er zijn namelijk veel mogelijke oorzaken en zeer vaak is het een complex van meerdere oorzaken. Het aanpakken van slechts één van die oorzaken lijkt dan niets of nauwelijks iets op te lossen. Men gaat ‘shoppen’ langs verschillende hulpverleners. Als dat shoppen op een goede manier gaat, dan is het prima. Maar als de ene arts of therapeut het werk van de ander gaat afkraken of ongedaan gaat maken uit gebrek aan kennis over het werk van de vorige hulpverlener, dan levert ‘shoppen’ alleen maar verwarring en frustratie op.
    Vermoeidheid is een signaal van uitputting. Uitputting ontstaat vooral door chronische problematiek, waarbij er geen wegen meer naar ‘een leefbare situatie’ kunnen worden ontdekt. Het lichaam kan dan heel hard op de rem gaan staan, met als boodschap dat eerst een oplossing moet worden gezocht voor de onleefbare situatie. Als er bijvoorbeeld een tekort aan het lange termijn stresshormoon cortisol is ontstaan, dan kunnen de schildklierhormonen niet meer hun werk doen, omdat cortisol nodig is als ‘boodschappenjongen’ bij de receptoren voor de schildklierhormonen. De schildklierhormonen reguleren het werk van de ‘energiefabriekjes’ (de mitochondriën) in de cel. Voor meer informatie over schildklier zie hierboven bij de onderwerpen rond de schildklier.
    De hoeveelheid cortisol raakt ook uitgeput bij chronische emotionele problemen. Die hoeven niet altijd te ontaarden in een depressie, maar bij dat onderwerp staat wel veel over de aanpak (qua coaching, energetische adviezen en eventuele ondersteuning met behulp van middelen), zie het onderwerp depressie hierboven.
    Als er te weinig koolzuur in het lichaam zit, dan laten de rode bloedcellen hun zuurstof minder goed los. Bij een tekort aan zuurstof werken de cellen 20 keer minder effectief bij de verbrandingsprocessen qua energieproductie dan als er wel voldoende zuurstof aanwezig is. Lees hierover onder andere de Buteykomethode en vermoeidheid.
    Bij een chronische infectie die in een hele lichte mate aanwezig is, worden bij bloedonderzoek geen of nauwelijks verhoogde infectiemarkers gevonden. Toch kan zo’n lichte chronische infectie zeer belastend zijn voor het hele functioneren van de gezondheid. Lees meer over een mogelijke aanpak van chronische laaggradige infecties op de pagina over hoofdpijn, longontsteking en de ziekte van Pfeiffer.