Blaasontstekingen; ze kunnen terugkomen
Vooral vrouwen hebben grote kans op het doormaken van één of meerdere blaasontstekingen in hun leven. Blaasontstekingen beginnen vaak in de plasbuis; dit is de verbinding tussen de blaas en de buitenkant van het lichaam. Zolang de infectie in de blaas blijft is het vooral lastig en pijnlijk. Als de infectie zich echter verder verspreidt kunnen de nieren worden aangetast. Dit is ongewenst, omdat je heftig ziek kan worden door een nierontsteking en er blijvende nierschade kan ontstaan.
De E-coli is een bacterie die normaal in de darm voorkomt en daar een nuttige rol heeft. In de blaas hoort hij niet thuis. De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door deze E-coli. Om de E-coli te bestrijden wordt in de gangbare gezondheidszorg antibiotica voorgeschreven. Het probleem hierbij is, dat antibiotica niet alleen de E-colibacterie remt in zijn voortplanting, maar ook veel goede bacteriën die in de darmflora leven, onder andere de E-coli die in de darmen zo nuttig is…!
Darmflora en kwaliteit immuunsysteem
De darmflora is verantwoordelijk voor circa 70% van de kwaliteit van het immuunsysteem. Een goed immuunsysteem heb je nodig om minder vatbaar te zijn voor nieuwe infecties, onder andere nieuwe blaasontstekingen.
Er zijn nogal wat mensen die in een vicieuze cirkel terechtkomen door het slikken van antibiotica tegen hun blaasontsteking. Door de antibiotica wordt hun weerstand zwakker en krijgen ze makkelijker een nieuwe blaasontsteking. Dan krijgen ze weer antibiotica voorgeschreven en wordt hun blaas nog bevattelijker voor nieuwe infecties. Het is belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken, omdat er op langere termijn ook allergieën, auto-immuunaandoeningen en andere kwalen kunnen ontstaan door een verzwakte weerstand en een ontregelde darmflora.
Behandeling in de praktijk
Alleen als een bacterie zich kan hechten aan de blaaswand, kan hij een infectie veroorzaken. Een bacterie die zich niet hecht wordt gewoon uitgeplast. Er zijn diverse middelen die de hechting van de E-coli aan de blaaswand kunnen remmen. Eén van die middelen is de cranberry.
Inmiddels hebben veel mensen de ervaring dat cranberry hen helpt om een nieuwe blaasontsteking te voorkomen, of in elk geval, het aantal keer dat ze daadwerkelijk een ontsteking krijgen, te verminderen. Er zijn ook diverse middelen te koop waarbij cranberry gecombineerd wordt met vitamine C, omdat dit een zure vitamine is. In een zure omgeving kunnen de E-coli’s zich niet makkelijk uitbreiden. Het is echter niet voor alle vrouwen goed om (veel) cranberry en deze vitamine C te gebruiken, omdat ze dan teveel zuur binnen krijgen. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor gewrichtsklachten, is het oppassen met een teveel aan zuur. Ook kan de E-Coli bacterie zich meer terugtrekken in de blaaswand als de urine te zuur is. Na het stoppen met een kuur (antibiotica of cranberry), kan de E-Coli weer tevoorschijn komen….. Er bestaan ook niet zure vormen van vitamine C. Bij terugkerende blaasontstekingen werkt dat vaak beter.
D-Mannose
De stof waaraan het grootste deel van de werkzaamheid van de cranberry te danken is, is D-mannose. Dat is een stofje dat gewoon in het lichaam voorkomt en ook in voeding. D-Mannose is ook te vinden in de wand van de blaas. Daar hecht de E-coli bacterie zicht aan vast. Als er veel D-Mannose in je urine zit, denkt de E-coli dat-ie zich heeft vastgehecht aan de blaaswand, maar dat is dus vaak niet het geval als je D-Mannose gebruikt.
Losse D-Mannose is vaak effectiever dan cranberry. En het is geconcentreerder. Daarom heb je er veel minder van nodig dan van cranberrysap. Voor vrouwen die gevoelig zijn voor zuur, is het waarschijnlijk effectiever voor hun totale gezondheid, om D-mannose te gebruiken. Een niet zure vorm van vitamine C is dan ook aan te raden.
Waar komen de blaasontstekingen vandaan?
Een belangrijke vraag is natuurlijk waardoor de herhaalde blaasontstekingen zijn ontstaan, want om de rest van je leven cranberryproducten of D-mannose te slikken, is weinig aantrekkelijk. Als er vlak voor de blaasontsteking al een antibioticakuur is gebruikt voor een andere klacht, dan kan dit de aanleiding zijn geweest. Dan is het in principe voldoende om een tijdje cranberry of D-mannose te gebruiken, in combinatie met middelen die de darmflora ondersteunen: probiotica. Als de blaasontstekingen daarna wegblijven, is het probleem opgelost. Maar dat is niet altijd het geval.
Soms is er sprake van een erfelijke zwakte. Er bestaan homeopathische kuren die hierbij zeer effectief kunnen zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nosodes. Lees hier meer over.
Als preventie met middelen onvoldoende helpt
Als de blaas toch gevoelig blijft of er zelfs weer nieuwe blaasontstekingen ontstaan, na gebruik van cranberry of D-mannose, dan is het zinvol om te kijken of er andere oorzaken zijn voor de ontregeling van de darmflora. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgevoeligheid voor een bepaald voedingsmiddel, aanwezigheid van parasieten en dergelijke. Via de praktijk kan onderzoek worden gedaan naar de darmflora, zie informatie over de darmflora.
Daarnaast kan het zinvol zijn om een reinigingskuur te doen. In een vervuilde omgeving kunnen infecties veel makkelijker ontstaan, dan in een ‘schone’ omgeving, die geen voedingsbodem biedt aan ongewenste bacteriën.
Soms spelen emoties een rol. Door langdurige stress kan het stresshormoon cortisol verhoogd zijn. Dit remt het immuunsysteem, waardoor het bevattelijker wordt voor infecties. Zie ook emotionele coaching en de relatie tussen dit etiket en de gevoeligheid voor ontstekingen ‘het zit tussen je oren’
Door op meerdere fronten de weerstand te verbeteren, is het vaak mogelijk om een eind te maken aan herhaalde blaasontstekingen.
Verwante onderwerpen in deze website:
Visie op en aanpak van blaasontsteking in verhaal over natuurgeneeskunde.