Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek

In de natuurgeneeskunde speelt de darm een belangrijke rol. Ontlastingsonderzoek kan veel informatie geven over uw gezondheid. Hieruit blijkt onder andere of de vertering van vet en zetmeel goed is. En de zuurgraad van uw ontlasting is ook informatief. Te zure ontlasting tast bijvoorbeeld de slijmvliezen van uw darm enigszins aan. Maar ontlasting die te weinig zuur is, is ook niet goed! Als de ontlasting te weinig zuur is, dan ontstaat er eerder overgevoeligheid voor voedsel. Dit zijn maar enkele delen uit de mogelijkheden die ontlastingsonderzoek biedt. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op de website https://www.darmklachten.nl/ Deze website is opgezet door laboratorium MGlab uit Leeuwarden. Ik werk ook samen met dit laboratorium om ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren. Op de website van darmklachten.nl staan ook prijzen die vergelijkbaar zijn met de prijzen die bij het MGlab worden gehanteerd. Het is prettig om vooraf een redelijk goede indicatie te hebben van de kosten van dit soort onderzoeken. Helaas vergoed vrijwel geen enkele verzekeraar de kosten van laboratoriumonderzoek. 
Sinds 2020 werk ik ook samen met het laboratorium Medivere, wat op dat moment een uitgebreidere analyse aanbood van de darmflora, dan het MGlab. Inmiddels heeft ook MGlab daarin ruimere mogelijkheden.
De prijzen van kosten van onderzoeken van Medivere vindt u hier: https://medivere.nl/Ontlastingtesten Als u via mijn praktijk testen bij Medivere bestelt dan is daar nog een korting van 5% op mogelijk.
Inmiddels werk ik ook vaker samen met het laboratorium Biovis. https://www.biovis.eu/nl/ Via dit laboratorium kunnen ook kleinere onderzoeken worden gedaan, bijvoorbeeld als controle na een behandeling. Medivere en Biovis zijn beide Duitse laboratoria en in Duitsland is er een langere geschiedenis in het werken met dit soort onderzoeken. 

Darmen en immuunsysteem

Zeventig procent van het immuunsysteem zit in de darmen. De darmen kun je zien als een soort stofzuigerslang die door je lichaam loopt. In die stofzuigerslang komt ‘vuil’ uit je voeding of uit je omgeving, in het lichaam. Het is dus logisch dat het lichaam zorgt dat het zich op die plek heel goed verdedigt! Voeding heeft iedereen nodig, maar het kan ook bedorven zijn, of het is iets wat voor jouw gezondheid niet goed is. In de darmen zit een soort leger van  immuunsoldaten, wat er voor zorgt dat er geen gevaarlijke stoffen in je bloed terecht komen. Als gevaarlijke stoffen netjes worden afgevoerd met de ontlasting, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Als er wel stoffen in het bloed komen, dan moeten de lever en nieren hard werken om die stoffen onschadelijk te maken. Ontlastingsonderzoek kan veel vertellen over de kwaliteit van je immuunsysteem. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij auto-immuunziektes of allergieën. Het immuunsysteem is daarbij uit balans. Heeft u last van allergieën of auto-immuunziekten en wilt u zo’n onderzoek aanvragen?

Immuunsysteem van alle slijmvliezen wordt getraind in de darmen

Het immuunsysteem van de darmen is ook voor andere plekken in het lichaam belangrijk. Wel tachtig procent van het immuunsysteem van alle slijmvliezen, krijgt zijn opleiding in de darmen. Slijmvliezen vind je op allerlei plekken in het lichaam. De neus en de longen zijn bijvoorbeeld bekleed met slijmvliezen. Heb je dus klachten aan je neus, bijvoorbeeld hooikoorts of een neus die vaak verstopt zit, dan kan de oorzaak daarvan in de darmen liggen. Datzelfde geldt voor het slijmvlies van de longen of van de blaas. Goed getrainde immuuncellen voorkomen veel van de  gezondheidsproblemen van de luchtwegen en de blaas. Ontlastingsonderzoek kan hierover informatie geven. Een aanvraag via praktijk de Merel geeft niet alleen een uitslag, maar ook een toelichting.

Wat betekent de uitslag van zo’n ontlastingsonderzoek?

Wat heb je aan allerlei getalletjes waar je eigenlijk niets van snapt? En getalletjes zijn niet simpel ‘goed of niet goed’. Ze kunnen een beetje goed zijn, maar toch een kwetsbaarheid aangeven. Ze kunnen ook heel goed zijn; daar hoef je echt geen zorgen over te hebben. Ze kunnen dus ook een beetje fout zijn en met wat ondersteuning weer op het goede pad terecht komen. Maar wat moet je als ze heel erg fout zijn? Dan is er dus veel voor nodig om weer gezond te worden. Ook als u via een andere praktijk een ontlastingsonderzoek heeft aangevraagd, kunt u een consult aanvragen om meer te begrijpen van die uitslag.

Darmen zijn een soort extra hersenen

In de darmen worden een heleboel stofjes gemaakt, die ook in onze hersenen voorkomen. Tachtig procent van de serotonine (het gelukshormoon) maken de darmcellen aan. Melatonine is het slaaphormoon. En dat maken de darmcellen ook aan. Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek hiernaar. In de darm kun je bacteriën vinden, die je minder gevoelig maken voor depressie. De ziekte van Parkinson en dementie hebben ook al een relatie met de darm en de spijsvertering. Het is nog niet allemaal duidelijk genoeg om dit toe te passen in de huisartsenpraktijk, maar je kunt ook vooruitlopen op deze resultaten. Zorg extra goed voor een zo groot mogelijke variatie in je darmbacteriën. Dan word je minder gevoelig voor allerlei ziekten, waaronder ziektes die de hersenfunctie ontregelen. Er zijn ook onderzoeken waarin vooral wordt gekeken naar de diversiteit van de darmbacteriën.

Darmen bevatten meer DNA dan alle lichaamscellen samen

DNA is het deel van de cellen wat onze erfelijke informatie bevat. In sommige families komt overgewicht veel voor bijvoorbeeld. Mensen met een gevoeligheid voor overgewicht hebben vaak bacteriën in hun darmen die dat probleem eerder groter als kleiner maken. Sommige darmbacteriën houden je slank. Mensen met die bacteriën kunnen een heleboel eten wat mensen met een gevoeligheid voor overgewicht absoluut niet kunnen verdragen.  Het is niet eerlijk verdeeld in de wereld, maar het is niet anders. Er zijn middelen die darmbacteriën bevatten. Dit is in een veilige gevriesdroogde vorm. Je kunt er dus niet ziek door worden als je ze gewoon via je mond inneemt. Deze middelen heten probiotica. Het is echter nauwelijks mogelijk om via dit soort middelen nieuwe bacteriën in je darmen vast te houden. Je poept ze meestal weer uit. Alleen voeding kan grote invloed uitoefenen op het veranderen van de bacteriën in je darmen. Dat moet je dan ook duurzaam veranderen, want anders komt je oude darmflora weer terug.
Heb je behoefte aan adviezen om je darmflora duurzaam te verbeteren? 

logo Medivere