Overgevoeligheid, hoe kom je er zelf achter?

Overgevoeligheid, hoe kom je er zelf achter?

Veel mensen verdenken een aantal producten van het veroorzaken van allergie of overgevoeligheid. Hieronder staan mogelijkheden waar je zelf mee kunt experimenteren om erachter te komen welke voedingsmiddelen (of andere stoffen) een overgevoeligheidsreactie bij jou uitlokken.
Neem voor het testen met name enkelvoudige voedingsmiddelen, zoals een vrucht, een graan of zoiets. Een plak cake bestaat bijvoorbeeld uit een graanproduct (meel), vaak uit boter, eieren, suiker en dergelijke. Als je cake zou testen, zou je nog niet weten voor welk ingrediënt je overgevoelig bent. Een enkele keer is het juist de combinatie van 2 stoffen die problemen op lijken te leveren, test deze dan zowel samen als apart.

  1. De Coca polstest
  2. De balans test
  3. Kinesiologie
  4. Let op!

De Coca polstest, indicatie voor allergische reactie

De heer Coca was een arts, die bij zijn vrouw een zeer heftige allergische reactie waarnam en toen voelde dat haar pols zeer snel was gaan slaan. Hierop is de test gebaseerd. Er is een degelijke, uitgebreide versie, die ik hieronder beschrijf; je kunt de procedure ook simpeler maken, met iets meer risico op minder nauwkeurige uitslagen.

  • Neem 3 dagen lang 14 keer per dag 1 minuut de pols op en noteer het aantal slagen dat je voelt per minuut. Tel je pols één keer voor je uit bed komt, voor elke maaltijd, 3 keer na iedere maaltijd en de laatste keer vlak voor het slapen. De tijd dat de pols wordt genomen na de maaltijd is 30 minuten, 60 minuten en 90 minuten erna.
    Zo ontdek je wat je ‘normale’ polsslag is. Het is normaal dat de polsslag ’s ochtends voor het opstaan lager is dan erna. Als er na een maaltijd een verhoging is van 6 slagen of meer per minuut, dan is dit een indicatie voor overgevoeligheid voor een ingrediënt van deze maaltijd.
  • Je kunt ingrediënten ook los testen, nadat je een duidelijke gemiddelde polsslag per minuut hebt ontdekt bij jezelf c.q. bij degene die je wilt testen. Check voor je gaat testen of je polsslag in de buurt van je gemiddelde ligt en noteer deze. Neem dan een voedingsmiddel één minuut in de mond, zonder het door te slikken. Neem nu weer je polsslag een volle minuut op. Een verandering van 4 of meer slagen wordt als een overgevoeligheidsreactie gezien.
    Na de test kun je het geteste product uitspugen en je mond met water spoelen. Als je meerdere producten wilt testen, wacht dan 2 minuten en neem weer je pols op. Is hij teruggekeerd naar de gemiddelde waarde, dan kun je opnieuw een product testen.

De balans test om overgevoeligheid te ontdekken

Dit is de simpelste manier, vooral bruikbaar voor zeer gevoelige mensen. Het is een praktische, globale indicatie voor een allergische of overgevoeligheidsreactie:
Als je met je ogen dicht gaat staan en je voelt dat je goed in evenwicht bent, pak dan het product wat je wilt testen een tijdje in je handen. Doe je ogen weer dicht als je het product vast hebt en kijk of je verschil voelt tussen je balans voordat je het product vasthad en nadat je het product hebt gepakt. Als je meer wiebelig en draaierig bent, is dit een indicatie voor een overgevoeligheid voor dit product.
Zeer gevoelige mensen hebben de neiging om op veel producten overgevoelig te gaan reageren. Lees daarom vooral de laatste alinea ‘let op’.

Kinesiologie

Kinesiologie is gebaseerd op de Touch for health methode en werkt met spiertesten, zie ook bij werkwijze,  en bij Totaalbalans.
Deze testmethode vraagt redelijk wat oefening en is vooral aan te raden als er sprake is van een behoorlijk aantal overgevoeligheden/ allergieën. Er worden regelmatig op verschillende plaatsen in Nederland cursussen gegeven, waar je in een aantal weekenden de basismethode kunt aanleren. Zie bij links, touch for health, voor een webadres met informatie over tijden en plaatsen waar deze cursussen gegeven worden.
Iedere methode heeft beperkingen qua betrouwbaarheid, ook de gangbare methoden. Mijn advies is om via diverse wegen te ontdekken welke voeding of andere stoffen je niet goed verdraagt. Het is belangrijk om te ervaren dat het beter gaat als je voeding/ allergenen vermijdt!
Voor het testen van babies is het een praktische, weinig belastende methode.

Let op!

Voor je gaat besluiten om een product definitief van je menu te schrappen, zou een advies van een deskundige op dit gebied zinvol kunnen zijn. Een te beperkt dieet kan tekorten veroorzaken aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Die tekorten kunnen weer je immuunsysteem verzwakken, waardoor je nog sneller overgevoelig gaat reageren op voedingsmiddelen of andere allergenen.