Zorgverzekering kiezen, welke is het meest passend?

Zorgverzekering kiezen, welke is het meest passend?

Het kiezen van een zorgverzekering heeft ons een bepaalde vrijheid gegeven. De zorgverzekeraars hebben echter zo’n complex aanbod gecreëerd, dat veel mensen het toch moeilijk vinden om de zorgverzekering te vinden die past bij hun behoeften. Hieronder ga ik ook op een aantal onderwerpen in die meer indirect te maken hebben met de keuze voor een zorgverzekering. De kosteneffectiviteit van de complementaire gezondheidszorg is belangrijk, want de kosten voor onze gezondheidszorg, moeten we toch gezamenlijk ophoesten…. Als u direct informatie wilt over de mogelijke vergoedingen van Praktijk de Merel klik dan op onderstaande link.

Actueel nieuws over zorgverzekering van CZ in 2019

CZ, waartoe ook OHRA en Nationale Nederlanden horen, heeft aangekondigd dat in 2019 een heel aantal beroepsverenigingen niet meer te erkennen. Ik ervaar het als een schrikbarende willekeur, want een heel aantal beroepsverenigingen die werken met veel wetenschappelijk onderzoek, zijn ook op de ‘zwarte lijst’ terecht gekomen. Therapeuten die orthomoleculaire gezondheidszorg toepassen, staan bijvoorbeeld ook op deze zwarte lijst. Zij adviseren bij het gebruik van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. De meeste mensen hebben geen flauw idee hoeveel onderzoek hiernaar is gedaan. De Ayurveda is afkomstig uit India en wordt al duizenden jaren toegepast en ook hier is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Op deze pagina vind u onder andere een link naar de lange lijst van beroepsverenigingen die in 2018 nog wel worden vergoed, maar niet meer in 2019 Deze informatie heeft mij als therapeute zo geschokt, dat ik op deze pagina meer schrijf over gezondheidszorg en wetenschap.

Wetenschap versus heksenjacht?

Af en toe denk ik dat de heksenjacht nooit is gestopt…. Soms bekruipt mij het gevoel dat de (medische) wetenschap, die zwaar leunt op de farmaceutische industrie, bepaalt wat je wel of niet mag denken. En waar je wel of geen baat bij mag ervaren. De zorgverzekeringen leunen meestal zwaar op de meningen van artsen. Wat is er veel prietpraat op TV waar men spreekt over de hoogopgeleide vrouwen die naar therapieën gaan die nog nooit zijn bewezen. Hoe kunnen die hoogopgeleide vrouwen (zoals ik) toch zo ontzettend dom zijn? En ik vraag me dan af, hoe blind je kunt blijven, dat je negeert hoeveel misleiding er plaats vindt door de farmaceutische industrie. Die blindheid neem ik ook waar bij artsen en kritische journalisten.  Hoog opgeleid en voldoende mogelijkheden om zich hierin te verdiepen. Als die blindheid breed voorkomt onder de Nederlandse bevolking, dan valt het blijkbaar niet meer op. Er zijn ook andere methoden van onderzoek die de wetenschappelijke toets kunnen doorstaan, die wel bruikbaar zijn voor de werkwijzen die in de complementaire gezondheidszorg worden gebruikt. Lees er hier meer over.

Wetenschap en zwart wit denken

De farmaceutische industrie brengt enerzijds levensreddende middelen op de markt en stimuleert vernieuwing. Anderzijds ontstaan er door de huidige werkwijze van de reguliere gezondheidszorg steeds meer chronische klachten. Wetenschap in de gezondheidszorg kan alleen toegepast worden als er zwart of wit wordt geoordeeld. Je bent of ziek, of niet ziek. Maar een ziekte kan soms wel een voorgeschiedenis hebben van circa 20 jaar. Of je hebt chronische klachten gekregen na een bepaalde gebeurtenis, na een bepaalde infectie of na een langdurige stressvolle periode. Dat soort ziektes leent zich niet voor een scherpe zwart wit analyse. De werkelijkheid is zelden wit of zwart, maar vaak lichtgrijs, een midden tint grijs of donkergrijs.

We nemen uiteindelijk allemaal selectief waar en ook onze herinneringen zijn selectief.  Wat ons het diepste heeft geraakt, herinneren we ons het beste. Kun je daarop wetenschappelijke keuzes baseren? Is er iemand echt in staat tot objectiviteit? Is de macht van ‘het geld’ in onze westerse gezondheidszorg niet veel te groot?

Kosten en kosteneffectiviteit complementaire gezondheidszorg

De kosten voor de ziektekostenverzekeringen stijgen elk jaar weer, terwijl uit diverse onderzoeken is gebleken dat verzekerden die ook complementaire zorg gebruiken, goedkoper zijn voor hun verzekeraar, dan degene die alleen gebruik maken van de reguliere gezondheidszorg.
IOCOB is een organisatie die als doelstelling heeft om patiënten en anderen te informeren over de kwaliteit van diverse vormen van complementaire gezondheidszorg. Eén van de onderwerpen waarover ze diverse onderzoeken hebben verzameld is de kosteneffectiviteit van complementaire gezondheidszorg. Op deze bladzijde vindt u hierover diverse artikelen: kosteneffectiviteit complementaire gezondheidszorg. Er staan veel interessante onderwerpen op deze website. Maar ik (Margreet Chardon) ben het niet altijd eens met de oordelen over diverse therapieën die beschreven zijn.

Tussenpersoon verzekeringen complementaire gezondheidszorg

Er is ook een tussenpersoon die probeert om verzekeraars te bewegen een evenwichtiger pakket aan te gaan bieden. Daarin moeten complementaire en reguliere gezondheidszorg een gelijkwaardige positie hebben. Zijn website is www.sesamadvies.nl. Zolang dit streven nog niet gerealiseerd is, zoekt hij voor zijn cliënten uit welke zorgverzekeringen de beste voorwaarden hebben. Dit is vooral belangrijk voor degenen die gezondheidszorg willen waarin natuurlijke middelen de eerste keuze zijn.

Zelf een goede zorgverzekering zoeken

Als u zelf wilt uitzoeken wat de beste keuze voor u is én u raadpleegt ook artsen en therapeuten voor complementaire geneeswijzen, dan is het belangrijk om te kijken welke vergoedingen diverse verzekeraars aanbieden.

Een dikke adder die bij veel verzekeraars onder het gras verstopt zit, is een maximaal bedrag per dag. Dit zijn vaak bedragen van 25 tot 35 Euro. Dit bedrag lijkt gebaseerd te zijn op een huisartsenconsult wat 10 minuten duurt. Een huisarts mag daarvoor ruim 25 Euro declareren. Een natuurgeneeskundige of andere therapeut voor aanvullende geneeswijzen kan wel een uur of langer bezig zijn. De consulten bij Margreet Chardon duren bijvoorbeeld meestal anderhalf uur.
Sommige therapeuten hebben korte consulten/ behandelingen en bij hen moet je vaak na 1 of 2 weken terugkomen. Daar is zo’n maximumbedrag per dag vaak geen probleem.

Er zijn ook therapeuten waar je maar eens in de 6 tot 8 weken komt. Die geven vaak langere consulten. Dan zit je wel met een probleem bij zulke zorgverzekeraars. Kies dus voor een zorgverzekeraar die je de ruimte laat zelf te kiezen hoeveel je per jaar mag besteden. Een maximaal bedrag per dag biedt veel minder vrijheid.

Concurrentie tussen en verdiensten van verzekeraars

Verzekeraars verdienen op dit moment vooral aan hun aanvullende en tandartsverzekeringen. Op de tarieven voor de basisverzekering voeren ze concurrentie met elkaar. Vergoedingen voor aanvullende verzekeringen zijn heel complex, want als je bijvoorbeeld een bril draagt, dan is vergoeding daarvoor ook een belangrijk aspect bij je keuze. En elk jaar kunnen de verzekeraars hun voorwaarden weer wijzigen. Dat maakt het voor veel mensen erg onoverzichtelijk.
Er zijn vergelijkingssites die helpen om een keuze te maken. Ik heb me hierin niet uitputtend verdiept, maar kijk bijvoorbeeld op www.overstappen.nl/zorgverzekering/vergoedingen/natuurgeneeskunde/

Overzicht vergoedingen consulten Margreet Chardon

Hier vindt u informatie over verzekeraars en welke consulten door hen vergoed worden via het aanvullende pakket: www.zorgwijzer.nl bij een therapeut die lid is van de VNT (Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten) . Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. Check de informatie met de informatie van de zorgverzekeraar van uw keuze.
Let op, niet alle verzekeraars vergoeden consulten van alle therapeuten. Bent u al in behandeling bij een therapeut, let dan op van welke beroepsvereniging hij of zij lid is. Bij de informatie van verzekeraars staat vaak genoemd welke beroepsverenigingen zij erkennen en waarvoor zij dus een vergoeding geven. Vrijwel alle verzekeraars zien de VNT als erkende beroepsvereniging. De overgrote meerderheid van de verzekeraars vergoeden consulten van de aangesloten therapeuten, in elk geval gedeeltelijk. Dit is ook afhankelijk van het aanvullende pakket  wat u heeft gekozen. In 2019 worden de consulten van een deel van de VNT-leden niet meer vergoed door CZ, Ohra en Nationale Nederlanden. De consulten van praktijk de Merel worden nog wel vergoed.