Voeding en gezondheid

Voeding en gezondheid

Algemene en individuele adviezen

Er zijn een aantal adviezen die ik als natuurgeneeskundige aan iedereen geef. Maar niet voor iedereen zijn alle adviezen even belangrijk, omdat de gemiddelde persoon niet bestaat. Toch adviseer ik onderstaande adviezen wel, want ook in de preventie van gezondheidsklachten kunnen ze een positieve rol spelen. De belangrijkste adviezen zijn:

  1. Probeer voeding te gebruiken die de bloedsuikerspiegel relatief weinig belast. Hoge bloedsuikers worden in verband gebracht met overgewicht, diabetes, ontstekingen, kanker, hormonale verstoringen en steeds meer wordt duidelijk dat zelfs klachten als de ziekte van Alzheimer, Parkinson et cetera negatief worden beïnvloed door hoge bloedsuikerspiegels.
  2. Eet zo min mogelijk geraffineerde voeding (wit brood, witte macaroni, witte rijst etc.) en beperk met name suiker. De gemiddelde Nederlander consumeert circa 35 kilo suiker per jaar! Dit bevordert ontstekingen en remt het immuunsysteem op allerlei fronten.
    Geraffineerde voeding is ontdaan van vezels. Vezels zijn in ons voedingspatroon veel te weinig aanwezig. In de loop der eeuwen zijn vezels uit veel producten weg veredeld, waardoor vooral fruit relatief arm aan vezels is geworden.
  3. Eet zo gevarieerd mogelijk, om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je bijvoorbeeld elke dag 2 broodmaaltijden eet en 3 keer per week pasta in de vorm van spaghetti e.d., kies dan voor deegwaren wat voor een deel bestaat uit iets anders dan tarwe! Eet niet alleen 2 x daags kaas op je brood, maar kies eens wat anders.

Als u specifieke informatie wilt over voedingsadviezen bij bepaalde aandoeningen, klik dan hier.

Verschil reguliere en complementaire visie

Ook in reguliere voedingsadviezen wordt gesteld dat je zo gevarieerd mogelijk moet eten, maar er is vaak een blinde vlek voor de hoeveelheid tarwe die we vandaag de dag consumeren. Daarnaast deel ik de reguliere allergie voor vetten niet. Sommige vetten zijn zeer noodzakelijk voor de gezondheid, maar andere vetten zijn schadelijk (vooral transvetten in bewerkte producten). Daarnaast ben ik voorzichtiger met koolhydraten, vanwege de nadelen van hoge bloedsuikerspiegels. Toch zijn er ook goede koolhydraten, want vezels behoren ook tot de koolhydraten.

De meeste mensen zijn gehecht aan hun ‘vertrouwde voedingspatroon’. Veranderingen roepen weerstand op. Ik geef adviezen en informeer mijn patiënten over de verbanden tussen bepaalde voeding en bepaalde klachten. Keuzes maakt iedereen voor zichzelf. Het is meestal zo dat – als er druk er op iemand wordt uitgeoefend – er eerder meer als minder weerstand ontstaat om te veranderen. Het lezen van een website is een vrije keuze waarbij niemand op je vingers meekijkt of je de adviezen wel of niet opvolgt. Op een bepaald moment kan de tijd ‘rijp’ zijn om veranderingen door te voeren waar je misschien eerst geen zin in had.

Individuele voedingsadviezen

Daarnaast geef ik individuele voedingsadviezen. Veel mensen denken alleen aan eczeem (huiduitslag) als gevolg van overgevoeligheid voor voeding. Maar sommige mensen worden bijvoorbeeld depressief van het eten van kaas of krijgen hoofdpijn door het drinken van koffie. Dit rijtje kan nog uitgebreid worden met tientallen andere klachten! Helaas is het niet zo, dat deze klachten 10 minuten na het eten of drinken ontstaan, dan zou het makkelijk zijn om het verband te ontdekken. Het kan wel 3 tot 5 dagen duren voor een klacht begint. Als je dan bijvoorbeeld dagelijks koffie drinkt, ontdek je het verband tussen je klacht en je voeding niet.
Om het nog moeilijker te maken kun je bijvoorbeeld wel appels verdragen, maar niet sommige chemische bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt bij de teelt van appels. Dan verdraag je mogelijk appels van de ene teler wel en van de andere niet. De ene dag zit je ook beter in je vel en verdraag je meer dan een andere dag. Soms verdraag je voedingsmiddelen los van elkaar wel, maar in combinatie niet. Dit soort problemen maken het heel moeilijk om samenhang te ontdekken in het eten van bepaalde voeding en het krijgen van klachten daarbij.
Als je bepaalde voeding al verdenkt, kun je mogelijk baat hebben bij de methoden genoemd in: overgevoeligheid, hoe kom je er zelf achter. Er zijn ook bloedonderzoeken mogelijk waarbij gekeken wordt naar antistoffen die zijn ontstaan door consumptie van allerlei voedingsmiddelen. In Praktijk de Merel wordt gebruik gemaakt van de Imupro test, zie https://www.prohealth.nl/voedselintolerantie-test-imupro/

Specifieke klachten en voedingsadviezen

Bij klachten als candida, geven sommige therapeuten vaak een hele waslijst mee van producten die niet mogen worden gebruikt. Ik test uit welke voedingsmiddelen echt niet goed worden verdragen en geef in die standaardlijst aan wat mijns inziens wel mag worden gebruikt of beperkt mag worden geconsumeerd. Zoveel mogelijk geef ik daarbij advies wat er daarvoor in de plaats wél kan worden gegeten of gedronken. Een te streng dieet kan stress veroorzaken en tekorten aan vitaminen en mineralen.
Bij sommige klachten is er vaak sprake van een verstorende rol van voeding (ADHD, terugkerende oorontstekingen, opvliegers e.a.). Bij andere klachten helpt het de genezing om bepaalde voeding te vermijden en andere voeding juist wel te gebruiken (herpes/ koortslip bijv.)
Ik combineer in mijn adviezen ook vaak het gebruik met een middel uit de homeopathie, een voedingsadvies, een voedingssupplement of iets anders wat erbij past.

Verwante onderwerpen in deze website:

Allergie, symptomen bij babies, peuters en oudere kinderen en volwassenen, voor welke stoffen zijn veel mensen overgevoelig, algemene adviezen bij allergie.
Hypoglycemie, een wisselende bloedsuikerspiegel met periodes van sterke vermoeidheid en stemmingswisselingen als mogelijke gevolgen.
Suiker, de mogelijke relatie met diabetes, gedragsproblemen en andere klachten.
Melk en andere zuivelproducten en mogelijke klachten die ontstaan vanuit zuivelgebruik. Met informatie over botontkalking (osteoporose) en zuivelconsumptie.
Overgewicht Voedingsadviezen om af te vallen, zonder beperking van calorieën. Een calorie-arm dieet werkt op den duur meestal averechts.
PMS en voeding, het premenstruele syndroom in relatie tot voeding. Voor andere hormonale klachten zoals bijvoorbeeld PPD(Postpartum depressie), geldt dit verhaal ook.