Praktijk voor Natuurgeneeskunde

De zorgverzekering

Kosten en kosteneffectiviteit complementaire gezondheidszorg

De kosten voor de ziektekostenverzekeringen stijgen elk jaar weer, terwijl uit diverse onderzoeken is gebleken dat verzekerden die ook complementaire zorg gebruiken, goedkoper zijn voor hun verzekeraar, dan degene die alleen gebruik maken van de reguliere gezondheidszorg.
IOCOB is een organisatie die als doelstelling heeft om patiŽnten en anderen te informeren over de kwaliteit van diverse vormen van complementaire gezondheidszorg. Eťn van de onderwerpen waarover ze diverse onderzoeken hebben verzameld is de kosteneffectiviteit van complementaire gezondheidszorg. Op deze bladzijde vindt u hierover diverse artikelen: kosteneffectiviteit complementaire gezondheidszorg. Er staan veel interessante onderwerpen op deze website, maar ik (Margreet Chardon) ben het niet altijd eens met oordelen over diverse therapiŽn die er worden beschreven.

Tussenpersoon verzekeringen complementaire gezondheidszorg

Er is ook een tussenpersoon die probeert om verzekeraars te bewegen een evenwichtiger pakket aan te gaan bieden, waarin complementaire en reguliere gezondheidszorg een gelijkwaardige positie hebben. Zijn website is www.sesamadvies.nl. Zolang dit streven nog niet gerealiseerd is, zoekt hij voor zijn cliŽnten uit welke verzekeringen de beste voorwaarden hebben voor degenen die voorkeur hebben voor een gezondheidszorg waarin natuurlijke middelen de eerste keuze zijn.

Zelf een goede verzekering zoeken

Als u zelf wilt uitzoeken wat de beste keuze voor u is ťn u raadpleegt ook artsen en therapeuten voor complementaire geneeswijzen, dan is het belangrijk om te kijken welke vergoedingen worden geboden door de diverse verzekeraars.

Een dikke adder die bij veel verzekeraars onder het gras verstopt zit, is een maximaal bedrag per dag. Daarbij worden regelmatig bedragen gesteld van 25 tot 35 Euro. Dit bedrag lijkt gebaseerd te zijn op een huisartsenconsult wat 10 minuten duurt en waarvoor een huisarts ruim 25 Euro mag declareren. Een natuurgeneeskundige of andere therapeut voor aanvullende geneeswijzen kan wel een uur of langer bezig zijn. De consulten bij Margreet Chardon duren bijvoorbeeld meestal anderhalf uur.
Sommige therapeuten hebben korte consulten/ behandelingen en bij hen moet je vaak na 1 of 2 weken terugkomen. Daar is zo'n maximumbedrag per dag vaak geen probleem.
Bij therapeuten waar je maar eens in de 6 tot 8 weken komt en die lange consulten geven, zit je wel met een probleem bij zulke zorgverzekeraars. Kies dus bij voorkeur voor een zorgverzekeraar die je de ruimte laat zelf te kiezen hoeveel je per jaar mag besteden en niet voor ťťn die dit per consult/dag bepaalt. Verzekeraars verdienen op dit moment vooral aan hun aanvullende en tandartsverzekeringen. Op de tarieven voor de basisverzekering voeren ze concurrentie met elkaar. En de vergoedingen voor aanvullende verzekeringen zijn heel complex, want als je bijvoorbeeld een bril draagt, dan is de vergoeding daarvoor ook een belangrijk aspect bij je keuze. En elk jaar kunnen de verzekeraars hun voorwaarden weer wijzigen. Dat maakt het voor veel mensen erg onoverzichtelijk.
Er zijn vergelijkingssites die helpen om een keuze te maken. Ik heb me hierin niet uitputtend verdiept, maar kijk bijvoorbeeld op www.overstappen.nl/zorgverzekering/vergoedingen/natuurgeneeskunde/

Overzicht vergoedingen consulten Margreet Chardon

Hier vindt u informatie over verzekeraars en welke consulten door hen vergoed worden: www.zorgwijzer.nl bij een therapeut die lid is van de VNT (Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten) . Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. Check de informatie met de informatie van de zorgverzekeraar van uw keuze.
Let op, niet alle verzekeraars vergoeden consulten van alle therapeuten. Bent u al in behandeling bij een therapeut, let dan op van welke beroepsvereniging hij of zij lid is. Bij de informatie van verzekeraars staat vaak genoemd welke beroepsverenigingen zij erkennen en waarvoor zij dus een vergoeding geven. De VNT wordt door vrijwel alle verzekeraars gezien als erkende beroepsvereniging en de consulten van de aangesloten therapeuten worden door de overgrote meerderheid van de verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit is ook afhankelijk van het door u gekozen aanvullende pakket.

© Natuurgeneeskunde-praktijk.nl 2003 - 2018
Deze website is een co-productie van Joop Letteboer (technische vormgeving) en Margreet Chardon (inhoud en styling). Margreet Chardon heeft de praktijk voor natuurgeneeskunde 'de Merel' in Utrecht opgericht. Op de teksten van deze website is het auteursrecht van toepassing. Voor alle op deze website vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.

eXTReMe Tracker
Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist