Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Totaalbalans

Totaalbalans is een richting in de kinesiologie, die erg geschikt is als kader om vele verschillende alternatieve geneeswijzen te combineren en therapeuten in staat stelt om een complete natuurgeneeskundige praktijk te voeren op basis van de kinesiologie. Het wordt daarom ook wel natuurgeneeskundige kinesiologie genoemd. De kern van deze methode is gebaseerd op spiertesten, daarom eerst wat informatie hierover:

    Spiertesten


    Spiertesten zijn gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
  • Ons lichaam weet instinctief wat 'goed' voor ons is en wat niet. Het weet bijvoorbeeld of ons lichaam overgevoelig of allergisch zal reageren op een voedingsstof of niet. Alleen ons bewustzijn heeft weinig of geen contact met dat instinctieve weten.
  • Het lichaam maakt stresshormonen aan als er bij een spiertest iets gemeten wordt dat het lichaam niet verdraagt.
    Ook al weet het lichaam wat wel of niet goed voor ons is, onze geest is zich dat lang niet altijd bewust.
    Door de stresshormonen verandert o.a. de spanning van de spieren. Stresshormonen worden vrijgemaakt als het lichaam iets bedreigends ervaart. Ze bereiden het lichaam voor op heel hard weg kunnen lopen of kunnen vechten, daarbij hoort een verhoogde alertheid en die gaat gepaard met een hogere spierspanning. Deze verandering van de spierspanning wordt gebruikt bij de spiertesten.

Methode en doelstellingen van Totaalbalans


De naam TOTAALBALANS staat voor het idee om via allerlei natuurlijke middelen de energiebalans van mensen te herstellen op alle energieniveaus. Dit betekent dat er zowel aandacht aan lichamelijke als psychische factoren wordt besteed. Daarbij wordt gekeken of er ontgifting nodig is en of de stofwisseling goed verloopt. Ook wordt de erfelijke problematiek betrokken bij het testen. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de energiebalans. Door oude energieblokkades op te ruimen, zal de eigen balans stabieler worden en zullen fysieke, mentale en emotionele klachten afnemen. Er komt weer ruimte en energie voor groei.

De uitgangspunten van TOTAALBALANS verdienen enige uitleg, om het verloop van de behandelingen te kunnen beoordelen. Vanaf het moment van conceptie zijn er al erfelijke verstoringen in ons energiepatroon. Daarnaast kunnen er verstoringen optreden tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld door stress of ziektes van de moeder. De bevalling kan gepaard gaan met complicaties en in hun eerste levensfase zijn kinderen nog steeds zeer kwetsbaar voor ziektes, gevoelens van onveiligheid en dergelijke.
Op onze zwakste plekken ontwikkelen zich onder invloed van trauma's, ziektekiemen, toxische stoffen en verkeerde voeding allerlei energieblokkades en ziekteprocessen, die op hun beurt tot chronische degeneratieve ziektes kunnen leiden.
Bij het kinesiologisch onderzoek wordt door middel van testampullen via een spierspanningstest bekeken, wat de aard en oorzaak van de disbalans is. Dit onderzoek vindt gekleed en meestal liggend plaats. Informatie over de gebruikte testampullen vindt u onderaan.

Nadat de disbalansen zijn gevonden, zal er gezocht worden naar natuurlijke methodes en preparaten die deze disbalans opheffen. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van bloesemremedies, homeopathische en fytotherapeutische middelen, vitamines, mineralen et cetera.
Deze middelen moeten meestal in de tussenliggende periode tot de volgende behandeling worden gebruikt om tot een duidelijke verandering van het klachtenbeeld te komen. Ook kunnen er energetische technieken geadviseeerd worden.
Bij het vaststellen van de juiste middelen is het belangrijk om de medicijnen en supplementen, die patiŽnten al slikken, mee te testen. Wij verzoeken u dan ook om deze middelen altijd mee te brengen. Een bijsluiter is niet voldoende.

Aanvullende informatie


Na een aantal behandelingen zullen er steeds minder ampullen reactie verstonen. Ervaring leert dat hoe gezond iemand ook is, er altijd wel; een paar ampullen reageren. Dit komt omdat relatief kleine verstoringen al in een vroeg stadium opgespoord en behandeld kunnen worden. Hierdoor kan de methode van TOTAALBALANS profilactisch worden aangewend en kan de ontwikkeling en voortschrijding van gezondheidsproblemen worden voorkomen.

Het is mogelijk, dat u bij aanvang of na afloop van de behandeling of medicatie reacties ervaart in de vorm van aanvangsverergeringen. De ervaring leert dat slechts een klein deel van de cliënten hier last van heeft. Houden deze aanvangsklachten langer aan dan 1-2 weken, dan is het verstandig de dosering van de ondersteunende middelen, na telefonisch overleg met de therapeute, aan te passen. Dit houdt meestal in dat de medicatie de eerste tijd gehalveerd wordt, vaak na een periode van een dag of 5 waarin niets wordt gebruikt.

De testbuisjes


Bij de kinesiologische testen wordt gebruik gemaakt van testbuisjes. Testbuisjes worden ook gebruikt door therapeuten die met electro-acupunctuur of een Vegatestapparaat werken. Hier zitten meestal homeopathische stoffen in. Elk orgaan, hormoon, voedingsmiddel, ziektekiem etc. heeft zijn eigen energiepatroon. Van bijvoorbeeld een appel kan je een oplossing maken, die schudden en verdunnen (het homeopathiseren). Die gehomeopathiseerde stof zit in de testbuisjes en daarmee wordt gemeten of bijvoorbeeld diezelfde appel een stressreactie veroorzaakt. Bij de kinesiologie veroorzaakt dit een verandering in spierspanning, bij een vegatest- of elektro-acupunctuurapparaat verandert de stand van de wijzer. Er zijn zeer veel overeenkomsten tussen deze methodes. Ook allerlei moderne, computergestuurde diagnostische apparaten gebruiken vergelijkbare methodes (quantumapparaten).
Testbuisjes kunnen ook 'gewone' stoffen bevatten zoals een vitaminepil, maar bijvoorbeeld voedingsmiddelen zijn aan bederf onderhevig. De ampullen zijn houdbaar en hebben een praktisch klein volume.
U kunt ook stoffen meenemen om te laten testen, bijvoorbeeld cosmetica als u een gevoelige huid heeft. Soms wordt een combinatie van stoffen niet verdragen en de losse ingrediŽnten wel. Daar kom je alleen maar achter als je precies die combinatie test die je graag eet/ gebruikt.

© Natuurgeneeskunde-praktijk.nl 2003 - 2018
Deze website is een co-productie van Joop Letteboer (technische vormgeving) en Margreet Chardon (inhoud en styling). Margreet Chardon heeft de praktijk voor natuurgeneeskunde 'de Merel' in Utrecht opgericht. Op de teksten van deze website is het auteursrecht van toepassing. Voor alle op deze website vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.

eXTReMe Tracker
Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist