Praktijk voor Natuurgeneeskunde

De digitale temperatuurtest

Hoe doe je de digitale temperatuurtest?


Leg voor het slapengaan een thermometer klaar. Meet de volgende morgen, voordat je actief wordt en gaat opstaan, de rectale temperatuur. Beweeg zo min mogelijk, sta niet op uit bed, blijf rustig liggen.

Doe deze test op drie verschillende dagen. Menstruerende vrouwen kunnen de test, vanwege temperatuurschommelingen in hun maandelijkse periode, het beste doen op de tweede t/m vierde dag na het begin van hun menstruatie. Bij de eisprong wordt de basale temperatuur een graad hoger, dus men moet de meting minstens een week voor de eisprong doen.

Interpretatie gemeten temperaturen:


 • 37,0 - 37,3 C rectaal: de schildklierhormonen werken goed
 • 36,5 - 37,0 C rectaal: uw lichaamstemperatuur is matig verlaagd. Tussen de 36,8 en 37,0 C zijn er mogelijk milde klachten rond de functie van schildklierhormonen.
 • 3 x meting lager dan 36,8 C rectaal; u heeft volgens de opvattingen van de natuurgeneeskundig artsen met 85% zekerheid een te lage activiteit van schildklierhormonen.
 • 2 x meting lager dan 36,8 C rectaal n herkenning van diverse symptomen van lage activiteit schildklierhormonen: u heeft zeer waarschijnlijk een te lage activiteit van schildklierhormonen.
 • Tussen 36,1 en 36,5 C: als uw rectale temperatuur tussen de 36,1 en 36,5 C ligt, dan heeft u een duidelijk lage temperatuur en zeer grote kans dat uw schildklierhormonen niet goed functioneren.
 • Lager dan 36,1 C: als uw rectale temperatuur n of meer keren zelfs onder de 36,1 C ligt, dan zijn er zeer waarschijnlijk grote problemen met het functioneren van uw schildklierhormonen (en/ of andere sterke hormonale verstoringen).
 • Een hogere waarde dan 37,3: er kan sprake zijn van een te hoge activiteit van de schildklierhormonen. Let er daarbij wel op of u mogelijk koorts heeft. Dat verstoort een juiste bepaling van de activiteit van de schildklierhormonen. Een te hoge activiteit van schildklierhormonen is volgens natuurgeneeskundig artsen wel goed te ontdekken met bloedonderzoek.
 • © Natuurgeneeskunde-praktijk.nl 2003 - 2018
  Deze website is een co-productie van Joop Letteboer (technische vormgeving) en Margreet Chardon (inhoud en styling). Margreet Chardon heeft de praktijk voor natuurgeneeskunde 'de Merel' in Utrecht opgericht. Op de teksten van deze website is het auteursrecht van toepassing. Voor alle op deze website vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.

  eXTReMe Tracker
  Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist