Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Voedingssupplementen, orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire middelen bestaan voornamelijk uit vitamines en mineralen, maar kunnen ook aminozuren (onderdeeltjes van eiwitten) bevatten, enzymen en andere stoffen.
Orthos komt uit het Grieks en betekent "juist, recht of gezond". Gezonde moleculen hebben de juiste hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Het lijkt onlogisch dat wij, in deze tijd met veel welvaart en voldoende voeding, tekorten zouden hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Toch zie je dat mensen erg kunnen opknappen na inname van bijvoorbeeld B vitamines. Wat kan de reden daarvan zijn?
  • Er wordt ongezonde voeding gegeten.... en ook gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot een minder goede stofwisseling.
  • Er wordt teveel gegeten! Dit veroorzaakt allerlei afvalstoffen, die met behulp van andere voedingsstoffen weer moeten worden afgebroken. Teveel eten geeft dus een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen!
    In een proef werden 2 groepen muizen vergeleken. De eerste groep mocht eten zoveel ze wilden, de tweede groep mocht beperkt eten. De laatste groep leefde veel langer dan de eerste groep.
  • Er is sprake van een belastende situatie. Als je ziek bent heeft het lichaam bijvoorbeeld veel behoefte aan vitamine C. Veel dieren kunnen vitamine C zelf aanmaken en bij hen wordt tijdens ziekte wel 5 keer de normale dosis aangemaakt! Mensen zijn één van de weinige zoogdieren die dit helaas niet kunnen.
    Ook kan een bepaalde voedingsstof een genezende of ondersteunende werking hebben bij een bepaalde aandoening. Daarnaast gaat er tijdens ziekte veel energie naar het immuunsysteem en blijft er dus veel minder energie over voor andere lichaamsfuncties zoals de spijsvertering.
  • In de westerse cultuur leven veel mensen onder tijdsdruk: rennen, rennen, rennen. Dit is erg uitputtend voor het lichaam. De spijsvertering werkt minder goed tijdens onrustige maaltijden en stressvolle periodes, zie ook de link onderaan over de effecten van stress op de spijsvertering. Vrijwel iedereen heeft daarom regelmatig wat extra voedingsstoffen nodig.
  • Er is een erfelijke of verworven zwakte, waardoor bepaalde voedingsstoffen wel worden gegeten, maar slecht kunnen worden verwerkt door de spijsvertering of slecht worden opgenomen in bepaalde weefsels. (Deze zwakte kan soms worden gekalmeerd of gecorrigeerd met behulp van homeopathsiche middelen.) Vooral van vitamine B 12 en foliumzuur of folaat is bekend dat er een heel scala aan erfelijke zwaktes bestaat die impact hebben op de opname, transport en omzetting in de vorm die bruikbaar is voor de lichaamscellen. Omdat vitamine B12 en folaat bij elke celdeling nodig zijn, kan een probleem hiermee in het hele lichaam klachten veroorzaken.
  • Bij oudere mensen wordt de spijsvertering vrijwel altijd langzamerhand slechter en voor hen is het raadzaam wat extra's te gebruiken in de vorm van een multivitamine en mineralenpreparaat en/ of een middel wat de spijsvertering ondersteunt.
Zowel bij orthomoleculaire als bij fytotherapeutische middelen kan er een wisselwerking zijn met gewone medicatie. Daarom is het belangrijk goed te vermelden welke middelen u slikt en de middelen ook naar elke behandeling mee te nemen.

Verwante onderwerpen in deze website:

Stress en de gevolgen voor de spijsvertering. Hier wordt uigelegd waarom er een wisselwerking is tussen stress en de spijsvertering.
PMS en voeding, naast voedingsadviezen staan hierbij ook vitaminen, mineralen en vetten die verband houden met het premenstrueel syndroom (PMS) en andere hormonale klachten
Brandend maagzuur, informatie hierover, voedingsadviezen en mogelijke orthomoleculaire middelen hierbij.
Koortslip, een koortslip en andere herpesklachten, voedings- en orthomoleculaire adviezen.

© Natuurgeneeskunde-praktijk.nl 2003 - 2018
Deze website is een co-productie van Joop Letteboer (technische vormgeving) en Margreet Chardon (inhoud en styling). Margreet Chardon heeft de praktijk voor natuurgeneeskunde 'de Merel' in Utrecht opgericht. Op de teksten van deze website is het auteursrecht van toepassing. Voor alle op deze website vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.

eXTReMe Tracker
Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist