Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Bloesemremedies

De bekendste bloesemremedies zijn de BACHremedies. Dr. Bach (1886-1936) was gedurende ruim 20 jaar in Londen werkzaam als arts, patholoog, immunoloog, bacterioloog en homeopaat. Vanuit studie, ervaring en inzicht ontwikkelde hij als visie dat ziekte vooral wordt veroorzaakt door disharmonie van lichaam en ziel. Denk hierbij aan negatieve emoties zoals onzekerheid, eenzaamheid, moedeloosheid, overgevoeligheid en angst. In 1930 gaf hij zijn praktijk op om zich gedurende de laatste 6 jaren van zijn leven te wijden aan het vinden van remedies uit de natuur en zo ontwikkelde hij de bloesemremedies. Deze middelen werken vooral op emotioneel en mentaal niveau, maar kunnen daarmee tegelijkertijd een goede bijdrage leveren aan genezing van lichamelijke klachten.
Omdat veel mensen baat vonden bij het gebruik van de bloesemremedies van dr. Bach, zijn anderen zijn werkwijze gaan navolgen. Inmiddels bestaan er vele soorten remedies. In mijn praktijk maak ik gebruik van Bachremedies, de Californische FESremedies en de Nederlandse bloesemremedies.

Hoe werkt het?


Natuurlijk kunnen een paar druppeltjes uit zo'n flesje, een mens niet veranderen. Maar ze weten, naar mijn ervaring, wel in gang te zetten dat er meer inzicht ontstaat in situaties of in jezelf. Dat geeft een soort rust, waardoor je ontspannener kunt leren omgaan met bepaalde eigenschappen van jezelf of van anderen of met bepaalde situaties.
Ik heb ook goede resultaten van bloesemremedies gezien als mensen rationeel wel weten dat het goed is om anders met iets om te gaan, maar emotioneel weerstand/ angst voelen om hun gedrag te veranderen. Uit eigen ervaring ken ik de heilzame werking van bloesemremedies al bijna 30 jaar. Ook van andere therapeuten hoor ik dat ze hiermee werken vanuit hun eigen enthousiasme over het effect van de bloesemremedies voor henzelf.

Het is een hypothese van mij (Margreet Chardon) dat bloesemremedies een rol kunnen spelen in 'het kalmeren van genen die geactiveerd zijn door stress'. Genen zijn vergelijkbaar met 'kopieermachientjes' die de celdeling regelen. Soms is zo'n kopieermachientje op hol geslagen door overbelasting. Teveel kopieermachientjes die op hol zijn geslagen kunnen leiden tot ziekte. Het is een bekend gegeven dat meditatie, ontspanningsoefeningen etc. hyperactieve genen weer tot rust kunnen brengen. Ik vermoed dat bloesemremedies een vergelijkbare effect hebben. Hiermee wil ik niet suggereren dat een bloesemremedie 'het enige middel is wat je nodig hebt om beter te worden'. Dat is in mijn ogen een arrogante en irreŽle verwachting. Maar bloesemremedies kunnen een bijdrage leveren aan het streven van het lichaam om weer in balans te komen. Ik zie het lichaam als een ecosysteem wat met 'lichaamsvriendelijke middelen' en technieken zo goed mogelijk ondersteund moet worden om een zo optimaal mogelijke gezondheid in stand te houden of te herwinnen.

Combinaties van bloesems en andere methoden of middelen


In de praktijk gebruik ik relatief vaak de bloesemremedies in combinatie met een techniek die ik omschrijf als 'deprogrammeren'. Vanuit je jeugd heb je een bepaald patroon opgebouwd aan reacties, omdat dat in die tijd en situatie de meest optimale en veilige reactie was. Veel mensen blijven in de rest van hun leven in enigszins vergelijkbare situaties ook vergelijkbaar reageren; het is een soort ' automatische piloot' geworden. Later kan dit gedrag echter zeer ineffectief zijn en zelfs schadelijk voor jezelf en je relaties. Met behulp van het kinesiologisch testen van bloesemremedies wordt het thema duidelijk en met behulp van de deprogrammeertechniek pak je het probleem ook aan op een manier waardoor je de automatische piloot kunt loslaten. Lees hierover meer op de bladzijde over
onbewuste stress.
Minder vaak gebruik ik de methode van EFT (emotional freedom techniques) in combinatie met bloesems. Deze methode is vooral zinvol als de stress 1 of meer organen energetisch belast. Na langdurige energetische belasting kan een orgaan ook daadwerkelijk ziek worden. De voorloper van deze methode is ontwikkeld door de Amerikaanse psychiater Callahan, die ook geschoold was in acupunctuur en kinesiologie. Hij gebruikte een systeem van het kloppen op acupunctuurpunten terwijl je gefocust moet blijven op het probleem waar je last van hebt. Dit is weer verder ontwikkeld, vooral door de ingenieur Gary Craig. Deze methode past prima in een praktijk waar ook kinesiologie wordt toegepast, omdat kan worden uitgetest wat de optimale items zijn die fungeren als stoorzender.
Tot slot gebruik ik bij emotionele problemen die zich ergens hebben vastgezet in het lichaam, ook de middelen van Niek Zimmermann, een Nederlandse psycholoog die met behulp van Vegatest-apparatuur zeer nauwkeurig heeft uitgetest welke organen in onze hersenen uit balans zijn geraakt bij angst, depressie, dwangmatig gedrag, ADHD en andere problemen. Bepaalde organen in onze hersenen kunnen als het ware 'op tilt' zijn geslagen bij traumatische of anderszins schokkende of bedreigende ervaringen. Door deze organen te stimuleren of kalmeren met behulp van frequenties (vergelijkbaar met homeopathie), kan de fysieke kant van een emotioneel probleem tot ontspanning komen en kan er ruimte ontstaan voor echte verandering en genezing. Deze middelen hoeven niet langdurig te worden gebruikt, wat bijvoorbeeld bij reguliere antidepressiva meestal wel wordt geadviseerd.

Impatiens of Reuzenbalsemien


Impatiens, op de foto rechtsboven, is een remedie die zowel bij de Bachremedies als bij de Nederlandse bloesemremedies voorkomt. Het is een snel groeiende plant en zijn zaden kunnen plotseling wegspringen. Misschien dat hij daarom de naam 'Impatiens' heeft gekregen, ongeduld... Als bloesemremedie wordt hij geadviseerd aan mensen die moeite hebben om traagheid te accepteren van bijvoorbeeld huisgenoten of veranderingen op het werk. Het helpt om de kwaliteiten geduld, rust en begrip in jezelf te ontwikkelen.

Verwante onderwerpen in deze website en links:
  • "Het zit tussen je oren" is nogal eens de reactie van artsen als ze geen oorzaak kunnen vinden voor klachten. Er is echter geen verschil tussen lichamelijke en emotionele oorzaken van klachten, want de mens is geen legopoppetje wat uit allemaal losse blokjes bestaat. De mens is een levend wezen waarin allerlei invloeden in continue wisselwerking staan. Op deze pagina leest u hier meer over: "Het zit tussen je oren"
  • Op de website van psycholoog Niek Zimmermann staat achtergrond informatie over zijn middelen en artikelen over verschillende soorten angst, over depressie, ADHD en andere lezenswaardige onderwerpen: Medizimm.nl

© Natuurgeneeskunde-praktijk.nl 2003 - 2018
Deze website is een co-productie van Joop Letteboer (technische vormgeving) en Margreet Chardon (inhoud en styling). Margreet Chardon heeft de praktijk voor natuurgeneeskunde 'de Merel' in Utrecht opgericht. Op de teksten van deze website is het auteursrecht van toepassing. Voor alle op deze website vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.

eXTReMe Tracker
Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist