Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Voedingssupplementen, orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire middelen bestaan voornamelijk uit vitamines en mineralen, maar kunnen ook aminozuren (onderdeeltjes van eiwitten) bevatten, enzymen en andere stoffen.
Orthos komt uit het Grieks en betekent "juist, recht of gezond". Gezonde moleculen hebben de juiste hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Het lijkt onlogisch dat wij, in deze tijd met veel welvaart en voldoende voeding, tekorten zouden hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Toch zie je dat mensen erg kunnen opknappen na inname van bijvoorbeeld een aantal B vitamines. Wat kan de reden daarvan zijn?
  • Er wordt ongezonde voeding gegeten....
  • Er wordt teveel gegeten! Dit veroorzaakt allerlei afvalstoffen, die met behulp van andere voedingsstoffen weer moeten worden afgebroken. Teveel eten geeft dus een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen!
    In een proef werden 2 groepen muizen vergeleken. De eerste groep mocht eten zoveel ze wilden, de tweede groep mocht beperkt eten. De laatste groep leefde veel langer dan de eerste groep.
  • Er is sprake van een belastende situatie. Als je ziek bent heeft het lichaam bijvoorbeeld veel behoefte aan vitamine C. Veel dieren kunnen vitamine C zelf aanmaken en bij hen wordt tijdens ziekte wel 5 keer de normale dosis aangemaakt! Mensen zijn één van de weinige zoogdieren die dit helaas niet kunnen.
    In de westerse cultuur leven veel mensen onder tijdsdruk: rennen, rennen, rennen. Dit is erg uitputtend voor het lichaam en vrijwel iedereen heeft daarom regelmatig wat extra voedingsstoffen nodig.
  • Er is een (erfelijke) zwakte, waardoor bepaalde voedingsstoffen wel worden gegeten, maar slecht kunnen worden verwerkt door de spijsvertering of slecht worden opgenomen in bepaalde weefsels. (Deze zwakte kan soms goed worden aangepakt met behulp van homeopathsiche middelen.)
  • Men heeft een bepaalde ziekte, waarbij een bepaald vitamine of andere voedingsstof, een genezende werking heeft.
  • Bij oudere mensen wordt de spijsvertering vrijwel altijd langzamerhand slechter en voor hen is het raadzaam wat extra's te gebruiken in de vorm van een multivitamine en mineralenpreparaat.
Zowel bij orthomoleculaire als bij fytotherapeutische middelen kan er een wisselwerking zijn met gewone medicatie. Daarom is het belangrijk goed te vermelden welke middelen u slikt en de middelen ook naar elke behandeling mee te nemen.

Verwante onderwerpen in deze website:

PMS en voeding, naast voedingsadviezen staan hierbij ook vitaminen, mineralen en vetten die verband houden met het premenstrueel syndroom (PMS) en andere hormonale klachten
Brandend maagzuur, informatie hierover, voedingsadviezen en mogelijke orthomoleculaire middelen hierbij.
Koortslip, een koortslip en andere herpesklachten, voedings- en orthomoleculaire adviezen

© Natuurgeneeskunde-praktijk.nl 2003 - 2017
Deze website is een co-productie van Joop Letteboer (technische vormgeving) en Margreet Chardon (inhoud en styling). Margreet Chardon heeft de praktijk voor natuurgeneeskunde 'de Merel' in Utrecht opgericht. Op de teksten van deze website is het auteursrecht van toepassing. Voor alle op deze website vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.

eXTReMe Tracker
Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist